Slikaru Marku Kusmuku prva nagrada žirija u Veneciji

0

Akademski slikar Marko Kusmuk sa Pala osvojio je u Veneciji prvu nagradu žirija na prestižnom međunarodnom festivalu „Venis lends – art prajs“ /Venice Lands – Art Prize/, na kojem je učestvovalo 320 slikara iz 20 zemalja.

Ovaj festival je osnovan pod pokroviteljstvom udruženja „Anonima sonjatori“ /Anonima Sognatori/ i čini ga šest internacionalnih umjetničkih događaja koji se održavaju jednom godišnje u Veneciji u oblastima – savremena umjetnost, filmski festival, pozorišni festival, muzički festival, festival plesa i festival fotografije.

Kusmuk je rekao da je na ovogodišnjoj izložbi učestvovalo oko 320 umjetnika iz 20 zemalja, a od 27 finalista koji su izložili svoj rad nagrade su dodijeljene u tri kategorije.

„Nagrada za dva de rad u kategoriji slike i crteži kojih je bilo više od 80 odsto pripala je meni, nagradu za tri de rad – skulptura osvojila je Lili Muler /Lilli Muller/ iz SAD i nagrada za četiri de rad – performans pripala je Frančesku Mišeu /Francesco Misceo/ iz Italije“, izjavio je Kusmuk za Srnu.

On je istakao da je osvajanje nagrade velika čast i da pobjeda na jednom ovakvom događaju prevazilazi lični i predstavlja uspjeh naše zemlje.

Kusmuk je naveo da je ovogodišnja manifestacija koja nosi naziv „Izvan granica“ /Beyond Borders/ imala za cilj da promoviše ne samo ideju i viziju umjetnika koji su se predstavili, već savremene umjetničke scene zemalja iz kojih dolaze.

„Svi imamo slične ciljeve i različite ideje. Ovo je odličan povod da se one povežu, a saradnja nastavi“, naglasio je Kusmuk.

Prema njegovim riječima, na izložbi se predstavio radovima iz ciklusa „Surditas“ i ponio jedno lijepo iskustvo družeći se sa finalistima iz različitih krajeva svijeta od Rusije do Amerike.

Kusmuk kaže da je „Surditas“ ciklus radova koje je izlagao u martu na izložbi u Lajpcigu i da su radovi iz tog ciklusa nagrađeni početkom godine prvom nagradom za crtež fondacije „Vladimir Veličković“, a koji će biti izloženi u galeriji „Haos“ u Beogradu u decembru.

On dodaje da su sljedeći planovi izložba „Nort art“ ili sjevernovenecijansko bijenale, kako ga zovu u Renzburgu, gdje će se predstaviti 31. maja slikama iz ciklusa „Spoznaja“, koje su nastale od 2016. do 2018. godine.

Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo na Palama, većinom u slikarskom ateljeu svoga oca, akademskog slikara Zorana Kusmuka.

Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu završio je 2007. godine na Odsjeku slikarstvo, a specijalističke studije pohađao u Italiji. Doktorske studije završio je u Beogradu, u klasi profesora Miloša Šobajića.

Marko pripada generaciji savremenih srpskih slikara, a do sada je ostvario 15 samostalnih i oko 80 drugih izložbi i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu, gdje njegovi radovi dobijaju međunarodna priznanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments