Slikaju energiju i svjetlost prirode

0
Slikaju energiju i svjetlost prirode

FOČA – Radmil Kovačević i Drago Ivanović, članovi fočanskog Udruženja likovnih umjetnika „Ton“, istakli su na otvaranju svoje izlože u Foči da, slikajući pejzaže, izražavaju zahvalnost prema darežljivoj prirodi koja čovjeku pruža sve blagodeti.

Ova dvojica prosvjetnih radnika u penziji, koji su zajedno studirali i završili slikarski odsjek na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu, izložili su u Muzeju Stare Hercegovine oko 40 radova, uglavnom ulja na platnu, ali i nekoliko akrilika i crteža tušem i perom.

Na slikama preovladavaju pejzaži, na kojima su prikazane prirodne ljepote iz okoline Foče i Pala, a u izložbu je uvršteno i nekoliko slika mrtve prirode i portreta.

Kovačević je na sinoćnjem otvaranju izložbe istakao da kroz likovnu interpretaciju obojica nastoje da što bolje upoznaju prirodu, kao izvor života, zdravlja, hrane, ljubavi i ljepote.

„Nažalost, danas je sve više onih koji zagađuju prirodu i ona postaje uznemirena, tako da su sve češće i vremenske nepogode zbog uticaja negativnih ljudi. Bilo bi dobro da se prema prirodi odnosimo kao prema majci“, kaže Kovačević.

Ovaj fočanski slikar navodi da je priroda neiscrpna riznica motiva, a da je slikanje duhovni proces i uzbudljiv prilaz svijetu koji nas okružuje.

„Slikajući pejzaže, ostavljamo trag iz prirode koja nas prožima svojom energijom. Na našim slikama je prisutna ta energija iz prirode, ta svjetlost, to stalno pulsiranje života u prirodi“, rekao je Kovačević.

Drago Ivanović, slikar sa Pala, koji je rodom iz Foče, kaže da na njegovim slikama preovladavaju motivi Foče, Pala, Zelengore i Romanije.

„Bitno je da čovjek unese dušu u sliku i da svojim radom zaintrigira posmatrača“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je izložba prodajnog karaktera, a da su cijene povoljne i prilagođene kupovnoj moći u Srpskoj.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snežana Kunarac napomenula je da ova ustanova ima odličnu saradnju sa slikarima iz Foče i onima koji su porijeklom iz ove opštine, a koji su prije dvije godine poklonili muzeju više svojih djela.

Među njima su i Kovačević i Ivanović.

„Našim slikarima ustupamo galerijski prostor za izložbe, kao znak zahvalnosti što su nam poklonili slike. Planirali smo da 18. maja organizujemo još jednu aukcijsku izložbu slika iz našeg fundusa, koje smo dobili na poklon“, rekla je Kunarac.

Izložba slika Kovačevića i Ivanovića, koja je organizovana u okviru „Majskih svečanosti“, može se pogledati do 17. maja, radnima danima od 7.00 do 20.00 i subotom od 10.00 do 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments