Slijepi bez posrške opština

0
VLASENICA – Rad Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica u Vlasenici ozbiljno je doveden u pitanje zbog finansijskih problema, što će dodatno otežati socijalni i materijalni status tih ljudi, izjavio je danas Srni predsjednik te organizacije Milenko Jović.
Jović je, povodom Dana bijelog štapa, rekao da se organizacija finansira iz budžeta opština u kojima djeluje, ali da nadležni u opštinama, uprkos ranije izraženoj spremnosti da pomognu rad slijepih i slabovidih lica, u praksi zanemaruju tu obavezu.

„U tri od četiri opštine u kojima djelujemo, proglašeni smo organizacijom od opšteg društvenog interesa, što nam obezbjeđuje stalnu budžetsku stavku, ali u praksi se to zanemaruje. Skoro sve druge organizacije imaju prednost“, dodao je Jović.

On je napomenuo da ti problemi traju već nekoliko mjeseci, te podsjetio da ova organizacija, koja okuplja 60 članova iz Vlasenice, Milića, Šekovića i Han Pijeska, postoji već šest decenija.

Prema njegovim riječima, samo dva člana imaju status ratnih vojnih invalida, a time i bolji materijalni status, dok ostali žive od socijalnih davanja ili malih invalidskih penzija.

On je rekao da se novac koji ova organizacija prikupi od lokalnih zajednica ili donatora, troši na realizaciju programskih ciljeva, kulturnih i sportskih aktivnosti, učešće na smotrama invalida, te za pomoć socijalno najugroženijim članovima.

„Obično je riječ o jednokratnim novčanim davanjima, ili pomoći u hrani i odjeći. Prošle godine smo samo po to osnovu potrošili oko 5.000 KM. Ukoliko se finansijska situacija ne poboljša, teško da ćemo nešto od tih aktivnosti uspjeti da realizujemo do kraja ove godine“, dodao je Jović.

Bijeli štap, koji simboliše slijepa i slabovina lica, je pomagalo koje tim osobama omogućava lakšu orijentaciju i kretanje u prostoru.

Svjetski dan bijelog štapa ustanovljen je 1964. godine.
(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare