Slava u čast Svete Angeline Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svetom liturgijom koju je služio protojerej stavrofor Vojislav Čarkić, lomljenjem krsnog kolača i narodnim veseljem danas je u Mjesnoj zajednici Tilava, u Istočnom Novom Sarajevu, proslavljena slava Hrama Svete Angeline Srpske u izgradnji.


„Veoma smo zadovoljni dinamikom izgradnje ovog hrama i zahvaljujemo se svim našim parohijanima i priložnicima koji se trude da bude završen što prije“, rekla je Srni predsednik Crkvenog odbora LJiljana Bogdanović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je slavi hrama u izgradnju posvećenog Svetoj Angelini Srpskoj prisustvovao veliki broj vjernika.

„To je pokazatelj da, kako se hram gradi, tako i raste i naša sabornost i ljubav naših vjeruućih sugrađana prema pravoslavnoj vjeri“, rekao je Ćosić Srni.

Temljelji hrama osvještani su prije četiri godine, a Svetu liturgiju predvodio je tada protojerej stavrofor Ranko Bilinac koji je tom prilikom rekao da Srbi, izgradnjom crkava i hramova, vraćaju misli i osjećanja korijenima srpske istorije i na izvore svijetle prošlosti.

Kum crkve u Tilavi bio je tada Petar Maunaga, a zemljište za gradnju ovog hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Crkva u Tilavi, koja je u izgradnji, posvećena je Svetoj Angelini despotici Srpskoj.

Od moštiju Svete Angeline sačuvana je samo njena ruka koja je pohranjena u manastiru Krušedol, čiju su gradnju despotica Angelina /Branković/ i njen sin vladika Maksim /svjetovno despot Đorđe Branković/, započeli 1509. godine.

Tu u Sremu, majka svetih Brankovića primila je monaški čin u ženskom manastiru koji je podigla u samom mestu Krušedol.

Na monašenju zadržala je ime Angelina i učestvovala je u rekonstrukciji hramova i manastira u Sremu. Zbog mnogobrojnih dobrih dela, u narodu je prozvana Majka Angelina, a njen lik nalazi se na svim ikonama svetih Brankovića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare