Slaba zastupljenost žena na listama

0

Za odbornike na predstojećim lokalnim izborima u BiH kandidovano je oko 36 odsto žena, a za načelnika njih 7,2 odsto, što se ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodni izborni ciklus, istaknuto je danas na konferenciji za novinare DŽender centra Vlade Republike Srpske.

Direktor DŽender centra Spomenka Krunić navela je da je na prethodnim izborima na lokalnom nivou bilo 16 odsto žena na mjestima odbornika, a manje od pet odsto žena na mjestima načelnika.

„Smatramo da je lokalni nivo, kao nivo koji je najbliži građanima, veoma značajan za učešće žena u odlučivanju na mjestima na kojima se donose političke i druge odluke“, rekla je Krunićeva.

Prema njenim riječima, najčešći razlog malog procenta učešća žena u političkom životu je neravnopravna podjela rada, gdje žene i dalje rade u sektoru gdje im nisu dostupne visoke funkcije, kao i postojanje stereotipa o ulozi žena u društvu, gdje se uglavnom vezuju za privatnu sferu.

Krunićeva je podsjetila da je Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH propisano da minimum 40 odsto žena treba biti zastupljeno u političkom i javnom životu, u upravljanju i odlučivanju, ali da to nije slučaj sa Republikom Srpskom i BiH.

Označavajući početak kampanje „Biraj ravnopravno“, koja se provodi povodom predstojećih lokalnih izbora, iz DŽender centra Vlade Republike Srpske napominju da kampanja ima za cilj podizanje svijesti javnosti i povećanje učešća žena u političkom i javnom životu, na mjestima odlučivanja i upravljanja.

Portparol DŽender centra Dijana Tepšić rekla je da kampanja nije stranački orijentisana, već politički neutralna, neprofitabilna i od opšte društvene koristi, te se provodi isključivo radi postizanja ravnopravne zastupljenosti žena u političkom i javnom životu, kao krajnjeg cilja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare