Skupština grada: Hitno organizovati sastanak sa ministrom Škrbićem

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevu zatražila je sastanak gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada sa ministrom zdravlja Republike Srpske Rankom Škrbićem radi postizanja konačnog dogovora o izgradnji bolnice Kasindo, kao i da se produženje sporazuma sa HiPERB-om, koja koordinira sa Grčkom u vezi sa donacijom za rekonstrukciju paviljona Srbija, uslovi preciznijim definisanjem rokova i obaveza.
Direktor bolnice Kasindo Siniša Zubić rekao je da je prije desetak dana dobio informaciju od Ministarstva zdravlja RS i Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno koordinacionog tijela HiPERB-a, da je Grčka poslala pozitivan stav u smislu raspisivanja tendera za izvođača radova za rekonstrukciju paviljona Srbija.

Zubić je rekao da je iznenađen ovakvim odgovorom s obzirom na situaciju u Grčkoj, ali da se nada da će projekat izgradnje nove bolnice biti realizovan.

„Predviđeno je da u paviljonu Srbija bude hirurški blok na oko 3 5000 metara kvadratnih, uz koji bi bila vezana ostala odjeljenja nove bolnice površine od deset hiljada do dvanaest hiljada metara kvadratnih ili 220 kreveta“, rekao je on.

On je podsjetio da je Skupština grada donijela odluku o izgradnji nove bolnice, ali je sada „došao signal“ da se projekat Srbija završi.

Zubić je naglasio da je vrijednost projekta Srbija osam miliona maraka. Grčka bi trebalo da obezbijedi 1.920.000 evra, Savjet ministara BiH 1.636.000 evra i Ministarstvo zdravlja RS 1.200.000 evra.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo se obavezalo da će obezbijediti preostalu opremu koja treba da bude instalisana, jer je umjesto prvobitno predviđenih tri sada u planu pet operacionih sala.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj istakao je da se mora vidjeti da li će početi realizacija projekta i da treba naći najjeftinija i „najbezbolnija“ rješenja.

„Klub odbornika SNSD-a podržava svaku inicijativu gradskih vlasti da se ide prema Vladi RS sa zahtjevom da se bolnica Kasindo izgradi u potpunosti“, istakao je on i dodao su spremni da se uključe u razgovore o rješavanju ovog problema.

Šešelj je naglasio da se i grad mora značajnije uključiti u rješavanje ovog problema.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je za rad kancelarije HiPERB-a potrošeno oko 800.000 KM koje je Vlada RS namjenila za rekonstrukciju paviljona Srbija i da sumnja u nastavake rekonstrukcije paviljona.

Lučić je naglasio da je izgradnja nove bolnice jedino rješenje i da na tome treba istrajati.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments