Skrnavljenjem Spomen-ploče ponovo se ubijaju Srbi

0

ZVORNIK – Skrnavljenje Spomen-ploče na Crnom vrhu kod Zvornika nečuven je vandalizam kojim se ponovo ubijaju Srbi nad kojima je na tom mjestu 10. septembra 1992. godine počinjen stravičan zločin, poručeno je danas sa konferencije za novinare održane kod oskrnavljene Spomen-ploče.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da za ovo dešavanje najviše krivi Tužilaštvo BiH i sudstvo.

„Zašto se ne procesuiraju ti ratni zločini? Zašto nije uhapšen onaj ko je izvršio ovaj masakr 1992. godine?“, upitao je Lazić.

On je naglasio da je žalosno doći kod Spomen-ploče i vidjeti šta je sa njom učinjeno, ističući da je to nečuven vandalizam.

„Ovo je četvrti put da se ubijaju ovi ljudi koji su ovdje ubijeni 1992. godine, jer je spomen obilježje tri puta skrnavljeno i ne znam dokle ovo tolerisati. Ne mogu da se otrgnem utisku da je ovaj vandalizam uradio onaj koji je to uradio i 1992, jer niko do sada nije procesiran, iako se zna ko ih je ubio. Sve dok se ovaj zločin ne procesuira, imaćemo ovakve situacije“, rekao je Lazić.

On je poručio da će Spomen-ploča biti ponovo popravljena do 10. septembra, kad je dan obilježavanja stradanja 11 srpskih vojnika, policajaca i civila na Crnom vrhu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca opštine Zvornik Staka Petrović rekla je da cijeli svijet treba da vidi šta se dešava srpskom narodu na ovim prostorima.

„Ovdje je 1992. godine ubijeno 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila koji su bili u koloni, u prolazu i nisu bili naoružani“, podsjetila je Petrovićeva.

Ona je rekla da nikada niko za to nije odgovarao, niti je pokrenut postupak protiv bilo koga.

„Molim i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ministra i sve druge nadležne organe da preduzmu potrebne korake i da konačno budu pronađeni oni koji ruše srpske spomenike. Bošnjačka obilježja niko ne dira, jer su to svetinje svakog naroda, zašto onda da neko ruši naše. Ovo je teško za sve nas koji živimo u Republici Srpskoj i sramno je ako se ne otkrije ko je ovo počinio“, dodala je Petrovićeva.

Prema njenim riječima, bez obzira da li na mjestu stradanja Srba ima obilježje ili ne, porodice poginulih i predstavnici organizacija proizašlih iz rata uvijek će dolaziti, održavati pomen i paliti svijeće.

Predstavnik opštinske Boračke organizacije Mile Vukadinović istakao je da će se istrajati na rješavanju ovakve situacije. „Zatražićemo od svih nadležnih organa, ali i od međunarodnih organizacija da se ovo riješi na najbolji mogući način i da dostojanstveno možemo da održimo pomen pored naših obilježja“, naglasio je Vukadinović.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da je otkriveno da je Spomen-ploča na Crnom vrhu oskrnavljena u subotu, i to treći put.

„Na ovom mjestu 10. septembra 1992. godine desio se stravičan zločin kada su kolonu vozila koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku presreli srebrenički muslimani koji su tada prelazili preko ovih područja prema Tuzli, presjekli su tu kolonu, popalili vozila i ubili 11 lica od kojih su samo dva bili pripadnici Vojske Republike Srpske u uniformama, a ostali su bili civili“, rekao je Marković.

Ističući da taj zločin ima posebno težinu, jer se desio u dubini teritorije Republike Srpske i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, Marković je rekao da su prešli toliki put da bi napravili ovakav zločin, za koji postoji uivideo-zapis.

Predstavnik Udruženja veterana Službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić rekao je da su 10. septembra 1992. godine među ubijenima bili i dva pripadnika MUP-a koji nisu bili u uniformi, nego su u koloni bili kao civili.

„Odmah po tom zločinu, predstavnici MUP-a izašli su na lice mjesta, dokumentovali zločin i pouzdano znam da je blagovremeno podnesena i krivična prijava, a da je kasnije dopunjavan izvještajem o počinjenom krivičnom djelu i da se predmet nalazio u Okružnom tužilaštvu i Sudu u Bijeljini“, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, predmet je potom premješten u Tužilaštvo BiH.

„Mogu reći, jer sam u to vrijeme radio u MUP-u, da su identifikovani počinioci za koje smo utvrdili da postoje osnovi sumnje. Nažalost, i ovi događaji pokazuju da procesi kad je riječ o zločinima nad Srbima teku sporo. Skrnavljenjem obilježja, koja pokazuju na kom mjestu su ginuli Srbi, 20 godina nakon rata čine se novi zločini“, istakao je Pejić.

Petrovićeva je rekla da su na današnju konferenciju bili pozvani i predstavnici OHR-a, te specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

„Niti su došli, niti su se oglasili da izraze žaljenje i po tome se vidi na čijoj su strani i međunarodna zajednica i EU i svi njihovi predstavnici koji rade i borave u BiH“, ocijenila je Petrovićeva.

Spomen-ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i prvi put je oskrnavljena šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja. Prije dvije godine je obnovljena i tada je postaviljena veća i deblja granitna ploča.

Konferenciju su sazvali Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinska Boračka organizacija sa željom da se zajedno osudi vandalski čin skrnavljenja Spomen-ploče.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments