Skandalozan prijem u Predsjedništvu BiH

0

ISTOČNO SARAJEVO – Partija demokratskog progresa /PDP/ ocijenila je skandaloznim prijem koji su bošnjački političari organizovali u Predsjedništvu BiH za Nasera Orića i druga lica za kojima su vlasti Srbije dostavile zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice zbog ratnih zločina koji su počinjeni nad srpskim civilnim stanovništvom.

“Način na koji su bošnjački političari juče `atraktivno` izveli ovu aktivnost ide u prilog činjenici da BiH sa ovakvim načinom razmišljanja i odnošenja prema zločinima nad Srbima nema dugoročnu budućnost”, rekao je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

On je istakao da, ukoliko se na ovom prostoru želi graditi budućnost, treba se drugačije odnositi prema onima koji su činili zločine, bez obzira iz kog naroda dolaze.

Delić je rekao da će “oni koji su juče primili Nasera Orića biti ti koji će ga i uhapsiti”. “Orić će biti isporučen pravosudnim organima Srbije upravo od onih ljudi koji su ga juče grlili i ljubili”, dodao je Delić.

Biošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, te stranački lideri Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić razgovarali su juče u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo je da je 4. avgusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP Srbije, podnijelo Višem sudu u Beogradu zahtjev za istragu protiv Nasera Orića i još četiri osobe osumnjičene za ratni zločin.

Zahtjev je podnesen zbog sumnje da su oni 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments