Sjećanje na saborce poginule na Badnji dan 1994. godine

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Na Badnji dan 1994. godine, uoči najvećeg pravoslavnog praznika Božića, muslimanske jedinice iz Sarajeva izvršile su mučki napad na odbrambene linije Srpskog Sarajeva u kome je poginulo sedam boraca, a ranjeno 15 boraca i civila.

Napad je izvršen na srpske odbrambene linije od Vojkovića, Dobrinje jedan i četiri, Mojmila brda, Šanca, Grbavice jedan i dva, Vrbanja mosta, do Jevrejskog groblja i Zlatišta, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

„Bio je to mučki napad, znajući da srpske linije odbrane nisu u punom kapacitetu, jer su se Srbi pripremali za Božić, nedaleko od prvih linija odbrane. Najveći napad izveden je na srpske položaje na Jevrejskom groblju s ciljem da se ovlada srpskim naseljem Kovačići i po dubini presiječe saobraćajna komunikacija Lukavica-Pale na Spomen parku“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Boračke organizacije Dragiša Tuševljak.

On podsjeća da je brzom konsolidacijom srpskih boraca koji su bili ispred svojih kuća nedaleko od linija odbrane pružen snažan otpor neprijatelju i osujećene njihove namjere.

U teškim borbama koje su trajale cijeli dan neprijatelj je pretrpio velike gubitke.

Srpski borci su uspjeli sačuvati linije odbrane ali su tog 6. januara 1994. godine na Jevrejskom groblju i Kovačićima živote za Republiku Srpsku dali borci Zoran Glišić, Mira Trifković, Manojle Tuševljak, Rodoljub Knežević, Slobodan Vasić, kao i ruski dobrovoljac Viktor Desjatov.

Tog dana ranjeno je 15 boraca i civila, dok je na liniji odbrane Kula poginuo borac Drago Vasić.

„Svi poginuli saborci dadoše živote kako bi sačuvali svoje porodice i vjekovna ognjišta. Ostaje nam da njegujemo kulturu sjećanja na poginule saborce i sve izvojevane bitke u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, poručili su iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare