Sjećanje na poginule saborce

0

Parastosom za borce poginule u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu, koji je služen u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima i slavskim obredom, opštinska Boračka organizacija obilježila je danas krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.
Protojerej-stavrofor Milojko Drobnjak rekao je okupljenima u prigodnoj besjedi, nakon služenja parastosa, da nema svetije i veće žrtve nego dati život za svoje najrođenije, za svoj srpski narod i njegovu slobodu.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da se svake godine na ovaj dan organizuje pomen u znak sjećanja na borce Vojske Republike Srpske.

„I ove godine se sa velikim pijetetom i dubokim poštovanjem sjećamo boraca Vojske Republike Srpske koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku dali ono što im je najvrijednije, svoj život, kao i ratnih vojnih invalida koji su žrtvovali dijelove svoga tijela“, rekao je Srni Parađina.

On je istakao da je Boračka organizacija Pale zadovoljna politikom stambenog zbrinjavanja boračke populacije, te naveo da je u saradnji sa resornim ministarstvom, još 2010. godine stambeno zbrinula sve porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije.

U međuvremenu, naglašava Parađina, određeni broj stanova na Palama dobili su i ratni vojni invalidi od pete do devete kategorije.

Parađina je dodao da Boračka organizacija Pale predstavlja dobar primjer za ostale lokalne zajednice jer je uspjela da napravi „efikasan angažman za prioritetno bodovanje lica iz boračkih kategorija za zapošljavanje u obrazovanju“.

On je podsjetio da je Spomen-obilježje na Palama podignuto u znak sjećanja na 587 boraca Vojske Republike Srpske koji su na području ove opštine „položili svoje živote na oltar otadžbine“.

Prađina je rekao da je Boračka organizacija zabrinuta za pitanje zapošljavanja boračke populacije i da je „društvo dozvolilo uticaj masovne partokratije na zapošljavanje, mimo kriterijuma znanja i sposobnosti“.

Osim Boračke organizacije, vijence na ovaj spomenik danas su položile i delegacije opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a, bivše elitne jedinice Vojske Republike Srpske „Beli vukovi“, Prvog odreda specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Udruženja penzionera Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare