Sjećanje na poginule Jahorinskog odreda brigade Specijalne policije

0

U Sabornom hramu Svetog Arhangela Gavrila u Palama juče je služen parastos za 30 poginulih pripadnika Prvog /Jahorinskog/ odreda brigade Specijalne policije MUP-a Republike Srpske i njihovog legendarnog komandanta Rajka Kušića.
Nakon parastosa, članovi Udruženja veterana ovog odreda položili su cvijeće i vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske, te na Kušićev grob u Jahorinskom potoku.

Predsjednik Udruženja Borislav Cicović istakao je da je 30 pripadnika Prvog /Jahorinskog/ odreda Specijalne policije MUP-a Srpske ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske, što nikada ne smije biti zaboravljeno.

„U toku rata je kroz ovaj odred prošlo 250-300 boraca, a uvijek je na brojnom stanju bilo 150-200. Djelovali smo na teritoriji cijele Republike Srpske“, rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, ovaj odred je formiran 1992. godine i od njega su kasnije nastali drugi odredi brigade Specijalne policije MUP-a Srpske kojih je bilo ukupno devet.

Cicović je istakao da je na Palama dobijena lokacija za izgradnju parka i spomen obilježja koji bi bili posvećeni poginulim pripadnicima ove jedinice, ali da to još nije urađeno zbog finansijske situacije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da se na ovakvim skupovima obnavlja uspomena na stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, te učvršćuje jedinstvo među preživjelim pripadnicima svih bivših jedinica Vojske Republike Srpske.

„Onako kako smo bili jedinstveni u ratu moramo da budemo i u mir, jer jedino jedinstveni predstavljamo ozbiljnu snagu koja može da rješava svoje, pa i probleme države ukoliko to bude bilo potrebno“, naglasio je Savčić.

On je ponovio da je mnogo problema koji opterećuju borce i boračku populaciju, pa i boračku organizaciju kao što su zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalni status itd.

Prvi odred Specijalne policije MUP-a Republike Srpske djelovao je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni komandant ove jedinice Rajko Kušić, osim što je upamćen kao heroj odbrambeno-otadžbinskog rata, proslavio je Pale kao istaknuti sportista.

Bio je višestruki prvak Balkana i Evrope u džudou i osvajač zlatne medalje na Univerzijadi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare