Sjećanje na pogibiju 42 srpska civila i borca na Papratnoj njivi

0

FOČA – Kod spomenika na Papratnoj njivi, na starom makadamskom putu Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 srpska borca i civila koji su poginuli u zasjedi muslimanske vojske na današnji dan prije 24 godine.
Osim kod spomenika, svijeće su prislužene i na ostacima vojnog kamiona koji se 20. septembra 1992. godine vraćao iz Kalinovika za Miljevinu, a na kojem je bio i veliki broj civila – uglavnom žena, prethodno izbjeglih iz Trnova.

Muslimanska vojska je iz zasjede pogodila kamion sa više raketnih bacača, tako da nije bilo preživjelih.

Najmlađa žrtva je Slobodan Mastilo koji je imao nepunih 16 godina.

Milorad Bozalo, koji je izgubio sina Radomira, prisjeća se da je među prvima stigao na mjesto zločina.

„Čuo sam rafal, odmah sam uzeo pušku i krenuo. Kada sam došao, po livadi su bila razbacana tijela, kao janjci. Sina sam našao na cesti, žalost i strahota“, kaže Bozalo.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović napomenuo je da za ovaj zločin još niko nije procesuiran.

„Boračka organizacija posjećuje ovo mjesto i vrši određeni pritisak na nadležne, ali mislim da je ovo ljudska obaveza i obaveza BiH da se procesuiranjem odgovornih jednom stavi tačka na teške i tužne događaje iz prošlosti, jer se bez toga ne može ići u budućnost“, rekao je Lazović.

Osim rodbine, cvijeće su kod spomenika položile delegacije organizacija proisteklih iz posljednjeg rata iz Foče, Miljevine, Kalinovika i Trnova, te predstavnici opštinskih vlasti Foče i Kalinovika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare