Sjećanje na heroje iz mjesta Podgrab i Prača

1

U paljanskom naselju Podgrab danas je kod spomen-obilježja borcima stradalim u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u Odbrambeno-otadžbinskom ratu služen pomen poginulim borcima iz tog mjesta i iz Prače.

Član Mjesne boračke organizacije Podgrab-Prača Radan Pečenica rekao je novinarima da je veliki značaj ovog spomen-obilježja jer sadrži imena poginulih iz sva tri rata, te da je kultura sjećanja i pamćenja ono što se mora nastaviti.

On je istakao da je čin današnjeg obilježavanja i okupljanja na ovom svetom mjestu nešto veliko – da se ne zaborave svi poginuli borci.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je srpski narod dao veliki doprinos u prethodnim ratovima, branio životima svoja ognjišta, porodice, te da su se danas okupili da bi se sjetili svih njih.

Navodeći da se obilježava 30 godina od nastanka Republike Srpske, Jugović je istakao da zato treba dovoditi mlađe generacije da bi nastavile da štite Srpsku i to prenosile na buduća pokoljenja.

Potomak heroja Simovića, Jela Soldo kaže da je za mjesto Podgrab vežu sjećanja, ali i uklesana imena u ova tri spomenika, jer su tu tri generacije Simovića, koji su rođeni da brane ognjišta, vaspitani u tom duhu, a patriotizam je za njih bio najveća svetinja.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu danas je u prisustvu mnogobrojnih vjernika proslavio svoju krsnu slavu.

Nakon toga su sveštenici Nemanja Mandžić, Dalibor Stakić i Bojan Kulašević služili pomen poginulim borcima u okviru manifestacije „Dani sjećanja na juni 1992. godine“, koju Boračka organizacija opštine Pale organizuje do Vidovdana povodom 30 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata s ciljem očuvanja sjećanja na poginule borce i žrtve stradale za slobodu i Republiku Srpsku.

Poslije pomena organizovan je prigodan kulturni program, te položeni vijenci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lijepo se sjećati i davati pomen poginulim borcima koji su se kroz tri rata u dvadesetom vjeku, borili za opstanak i slobodu svog-Srpskog naroda. Da nije bilo nesebičnog žrtvovanja palih boraca, pitanje je dali bi mi danas biološki opstali, koliki su samo teški zločini i genocid počinjeni nas Srpskim narodom. Slava im na vijeke, vjekova. Amin.