Sjećanje na borce čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa na mjesnom spomen-obilježju Stanica na Palama danas je obilježeno 28 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su zajedno sa komandantom na današnji dan 1992. godine poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Nekadašnji borac ove čete Puniša Lučić rekao je da su se danas okupili da pomenu saborce koji su poginuli 1992. godine u kukavičkoj akciji muslimanske vojske na linijama Trebevića.

„Napravili smo tada kontraudar braneći linije. Cijena vraćanja tih linija je ispisana ovdje na spomeniku“, naglasio je Lučić.

On je rekao da mu je žao što godinama pričaju istu priču, da se malo pomaka napravilo prema porodicama poginulih boraca i djeci koja su ostala bez roditelja.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Prađina izjavio je novinarima da je na današnji dan prije 28 godina Pale zavejane u crno jer se pogibija 14 boraca čete „Petar Pandurević“ desila na dan sahrane 45 boraca, koji su ubijeni 4. juna u Žepi.

„Neprijateljske snage pokušale su na podmukao i kukavički način da probiju oslabljenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije“, naglašava Parađina.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedan skup ponosa i tuge, a ponosa jer je Republika Srpska najvrednija tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata za čiju odbranu su mnogi borci dali živote.

Parađina navodi da je dužnost svih današnjih i budućih generacija da na dostojanstven način čuvaju i njeguju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao da ovaj događaj povezuju sa činjenicom da je na današnji dana bila sahrana boraca koji su poginuli na Žepi, te da je neprijatelj znajući to mučki iskoristio i napao četu „Petar Pandurević“.

„To je dokaz naše nepripremljenosti kada je u pitanju početak rata, kao i dokaz da mi nismo dio nikakve agresije, nego odbrane srpskog naroda na Palama“, dodao je Vuković.

Vuković ističe da svake godine treba odati poštovanje i ljudima koji brinu o spomen-obilježju Stanica na Palama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je važnost čuvanja Republike Srpske i sjećanja na poginule borce.

„Prilika je da se sjetimo njih i da obratimo pažnju na porodice, da vodimo računa o djeci koju treba zaposliti ili im na neki drugi način pomoći“, izjavio je Jugović.

Jugović je naveo da će u narednom periodu opština nastojati da objekat koji se nalazi blizu obilježja rekonstrišu, da bi omladina koja ga posvećuje čuvala uspomene na poginule borce.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica, koji je i nekadašnji član čete „Petar Pandurević“, rekao je da je prošlo 28 godina od kako odaju počast prijateljima, komšijama, te da je ponosan jer su branili i odbranili ulazak muslimanskih snaga u Pale.

„Svi oni koji su bili u ovoj čete ili u pozadini znaju na koji način smo bili organizovani i zahvaljujući tome, uspjeli smo da odbranimo i sačuvamo Pale od najezdi muslimanskih snaga. To pokazuje da živimo danas u slobodi, miru“, navodi Lasica.

On kaže da se kao predsjednik Skupštine opštine trudi da pomogne demobilisanim borcima i porodicama poginulih boraca iz čete „Petar Pandurević“.

Služenjem parastosa prisustvovale su porodice poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, predstavnici Crvenog krsta Pale, političkog i javnog života i Srpske pravoslavne crkve.

Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom rata. Imala je 200 hrabrih boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a trojica imaju status ratnih vojnih invalida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare