Sjećanje na 32 poginula borca

0

Na mjesnom spomen obilježju Jasik na Trebeviću danas je služen porastos za 32 poginula pripadnika Trebevićkog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih jedinica sa ovog područja.

Nakon parastosa i polaganja cvijeća na spomen obilježje, predsjednik paljanske Boračke organizacije Mihajlo Parađina rekao je da se na ovaj način žele sačuvati od zaborava veoma vrijedne tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata, za šta je plaćena izuzetno visoka i skupa cijena, kako bi nastala izuzetna tekovina – Republika Srpska /RS/. „U kalendaru Boračke organizacije Pale imamo 14 datuma iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koje obilježavamo. Na taj način želimo da otrgnemo od zaborava naše heroje koji su dali najvrijednije što su imali, svoje živote, za stvaranje RS. Oni treba da budu u trajnom sjećanju svih nas, kao i budućih generacija“, rekao je Parađina Srni.

On je dodao da Boračka organizacija Pale nije zadovoljna kako se u srpskom nacionalnom korusu obilježavaju značajni datumi, ocijenivši da je neophodno napraviti određeni društveni preobražaj, prije svega u pedagoškim, školskim i obrazovnim ustanovama.

„U našoj regiji imamo dvije značajne destinacije koje se moraju naći u turističkoj ponudi Grada Istočno Sarajevo. Vojničko groblje Sokolac, gdje je sahranjeno blizu 1000 boraca Sarajevsko-romanijske regije, te hram na Ravnoj Romaniji, gdje su uklesana imena više od 3800 boraca sa ovih prostora, prava su mjesta koja djeca iz RS, Srbije i šire trebaju posjetiti i prisustvovati časovima istorije“, rekao je Parađina.

On smatra da bi mlade generacije na ovaj način bolje shvatile kako su vojnici jedne istorijske epohe, a to su borci RS, stvarali Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare