Sjećanje na 286 poginulih srpskih boraca

0

SOKOLAC – Na Sokocu je krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske Mitrovdan obilježena služenjem liturgije i pomena, polaganjem vijenaca na Centralni spomenik na kome su upisana imena 1.250 poginulih srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije i posjetom spomen-sobi.

Čin lomljenja slavskog kolača obavljen je u Parohijskom domu Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu u kojoj je služen i parastos za poginule borce.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić čestitao je krsnu slavu pripadnicima svih boračkih kategorija, ističući da je ovo prilika za prisjećanje na sve poginule i umrle saborce.

„Naša obaveza je da ne zaboravimo njihovu žrtvu za stvaranje Republike Srpske i da to prenosimo na buduće generacije kako bi znale da nastave da poštuju naše djelo i čuvaju Srpsku“, rekao je Lalić novinarima.

On je podsjetio da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja opštine Sokolac poginulo 286 pripadnika Vojske Republike Srspke.

Lalić je izrazio nadu da će svi u Srpskoj imati pameti, snage, volje i jedinstva da u duhu pravoslavlja i svetosavlja sačuvaju Republiku Srpsku koja mnogima još smeta.

Prema njegovim riječima, opštinska Boračka organizacija ima obavezu da napravi spomen-obilježja poginulim srpskim borcima u mjesnim zajednicama u kojima to do sada nije učinjeno.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se Mitrovdan danas obilježava u godini jubileja – 30 godina od uspostavljanja Republike Srpske i njenih institucija, te da je 8. novembar jedan od značajnih datuma u Srpskoj.

„Apelujem na sve pripadnike Boračke organizacije da se ujedine u jednoj Boračkoj organizaciji, kao što su to uradili 1992. godine kada je to bilo napotrebnije i odbranili Republiku Srpsku“, poručio je Bjelica.

On je naglasio da opština Sokolac ima odličnu saradnju sa opštinskom Boračkom organizacijom i da u granicama svojih mogućnosti izlazi u susret boračkoj populaciji pomažući im u rješavanju stambenih i svih drugih životnih pitanja.

Mijat Tomić sa Ravne Romanije rekao je da se pripadnici Boračke organizacije svake godne na Mitrovdan okupljaju i prisjećaju poginulih i umrlih saboraca.

On je, kako kaže, u minulom ratu ostao bez tridesetrorgodišnjeg brata Gorana koji je kao pripadnik Prve romanijske pješadijske brigade poginuo 14. jula 1993. godine.

Na Centralni spomenik poginulim srpskim borcima vijence su položili delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac i Kulturno-umjetničkog društva „Zavičaj“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare