Situacija pod kontrolom, poseban nadzor vozača kamiona, u toku podjela maski

0

U opštini Pale nema oboljelih od virusa korona, a 125 lica je pod nadzorom nadležnih službi, što je za pet lica manje nego juče, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Iako su se nadležnoj službi Doma zdravlja Pale prijavila tri nova lica koja su stavljena pod zdravstveni nadzor, a stigla su iz Srbije, Crne Gore i Japana, u međuvremenu je za osam osoba prestala da važi mjera samoizolacije, tako da je ukupan broj lica pod nadzorom manji nego prethodnog dana.

S obzirom na to da je jedna osoba prekršila propisane mjere zdravstvenog nadzora, odnosno samoizolacije, prebačena je u karantinski prostor koji je Štab za vanredne situacije opštine Pale formirao u dijelu ovdašnje sportske dvorane, gdje će do isteka četrnaestodnevne mjere boraviti pod nadzorom policije.

Štab za vanredne situacije na jutrošnjoj sjednici donio je naredbu o striktnoj zabrani okupljanja na izletištima, što je mjera čije će poštovanje nadzirati pripadnici MUP-a Republike Srpske, kao i naredbu kojom je precizirano da su vozači kamiona koji su na granici dobili rješenja o trodnevnoj samoizolaciji, ukoliko po isteku tog roka ne napuste ovo područje, dužni da se jave porodičnom ljekaru kako bi dobili dalje instrukcije o mjerama zdravstvenog nadzora.

„S obzirom na praksu koja se u tom segmentu primjenjuje, razmotrićemo i mogućnost da od nadležnih institucija zatražimo spisak vozača u međunarodnom transportu iz Pala, kako bismo mogli da kontrolišemo situaciju“, rekao je načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Svim građanima opštine Pale koji su radno angažovani van teritorije opštine u kojoj žive, a pogotovo u sredinama u kojoj su registrovani slučajevi zaraze, preporučeno je da se tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti pridržavaju svih preventivnih mjera i svedu kretanje i socijalne kontakte na neophodan, najmanji mogući nivo, te po povratku u opštinu Pale primjenjuju sve mjere koje se provode s ciljem zaštite javnog zdravlja.

Štab za vanredne situacije opštine Pale danas je donio i odluku da se cijena usluga Dječijeg centra „Bubamara“ za mart umanji za 50 odsto, a ona će biti realizovana tako što će svi roditelji čija su djeca korisnici usluga ove predškolske ustanove platiti polovinu mjesečne cijene za mjesec u kojem vrtić počne sa normalnim radom.

Na sjednici Štaba zaključeno je i da se brzo i efikasno reagovalo na nestašicu zaštitinih maski na tržištu, jer je opštinska uprava odmah na početku uspostavila saradnju sa firmama u oblasti tekstilne industrije „Mraz“, „Mibos“ i „Galteks“, te konkretno finansijski podstakla proizvodnju blizu deset hiljada maski, koje su svakodnevno preuzimane i distribuisane prioritetno javnim službama i ustanovama na opštinskom, gradskom i republičkom nivou od opšteg značaja, dok je danas počela i podjela 3. 000 zaštitnih maski za građane.

Zaštitne maske se u užem gradskom jezgru Pala distribuišu posredstvom preduzeća „Pale stan“ i preuzimaju ih pojedinačno predstavnici ZEV, dok će u saradnji sa volonterima opštinskog Crvenog krsta i mjesnih zajednica biti organizovana i distribucija po individualnim stambenim objektima.

„Svjesni smo da ova količina ne može omogućiti dodjelu zaštitne maske svakom građaninu, ali cijenim da smo na ovaj način povukli odgovoran potez i pokušali da u mogućoj mjeri odgovorimo potrebi stanovništva, imajući u vidu činjenicu da u apotekama trenutno ne raspolažu dovoljnim količinama zaštitne opreme ovog tipa“, rekao je Jugović na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Danas je na području opštine Pale nastavljena dezinfekcija 170 zajednica etažnih vlasnika, odnosno ulaza u objektima kolektivnog stanovanja, dok je još ranije završena dezinfekcija objekata javnih ustanova i preduzeća, od kojih će neki, shodno potrebi, biti više puta pokriveni higijenskom zaštitom ovog tipa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare