Sistemskim mjerama do boljeg efekta u podršci porodici

0

BUDIMPEŠTA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se u okviru podrške porodici i djetetu ide ka sistemskim mjerama koje bi zamijenile nekoliko postojećih s ciljem boljeg efekta, a o tim iskustvima danas je razgovarala i sa mađarskim ministrom za porodicu Katalin Novak.

Cvijanovićeva je navela da je sa mađarskom ministarkom analizirala određene mjere koje su na snazi u okviru porodične politike u Mađarskoj, a želja je da se uvedu i u Srpsku.

„Mi smo i ranije razgovarali o tome. U Republici Srpskoj postoji čitav set različitih mjera podrške porodici i djetetu. Ono što namjeravamo da radimo u narednom periodu jeste da kroz jednu, dvije sistemske mjere zamijenimo nekoliko sada postojećih da bi efekat bio bolji“, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Novakovom u Budimpešti.

Ona je dodala da će efekat biti bolji onda kada je ta mjera ciljano usmjerena, a budući na postignute rezultate u Mađarskoj, smatra da je najbolje crpiti iskustva koja ta zemlja ima.

Cvijanovićeva je istakla da je ovo nastavak saradnje, uz ocjenu da će ona biti sve konkretnija, te zahvalila i za veliku institucionalnu i izdašnu podršku koja je dolazila i za vrijeme kovid krize.

Boravak u Budimpešti, kako je navela, bio je prilika da danas razgovara sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o svim stvarima koje su važne za funkcionisanje regije ali i za neke buduće perspektive.

U tom pogledu su razgovarali na koji način bi se moglo dalje moglo kretati u okviru evropskih integracija i na koji način se odnositi prema velikom izazovu, kao što je migrantska kriza.

„Beskrajno sam zahvalna za dobre sagovornike u okviru mađarske Vlade i za sve ono što jeste njihova ciljana podrška nama u Republici Srpskoj. Moram reći da i mi u Republici Srpskoj čvrsto stojimo i želimo da budemo na usluzi Mađarskoj, njenim institucijama u svemu onome što oni promovišu kao svoju politiku. Sigurno u nama imaju dobrog partnera“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, najvažnije su za društvo porodica i dijete, ekonomska strana i sve što je stizalo za održavanje zdravstvenog sektora u pandemiji, a kada se to pogleda onda se i vidi da je saradnja Mađarske i Srpske kakva treba da bude.

Ona je dodala da je posebno raduje najava, a odnosi se na uspostavljanje jednog fonda u Republici Srpskoj preko kojeg će ići podrška za privredni sektor.

Mađarski ministar za porodicu Katalin Novak rekla je da je za Mađarsku od izuzetnog značaja saradnja sa Republikom Srpskom.

Novakova je navela da će prenijeti iskustva što se tiče porodice s ciljem da bi Republika Srpska primijenila njihove metode i rješenja za stvaranje dugoročne porodične strategije.

Ona je dodala da su se saglasili sa Cvijanovićevom da je važno zaštiti djecu, da se mladima pruži siggurna perspektiva i to da u trenutku kada se odluče za osnivanje porodice imaju sigurnu zaleđinu koju im obezbjeđuje država.

„mi smo spremni da podijelimo iskustva i da učimo od vas“, rekla je Novakoviva.

Novakova je napomenula da je ranije posjetila Cvijanovićeva i da je tokom posjete Banjaluci pozvala u posjetu Budimpešti, te joj je zahvalila što je prihvatila ovaj poziv.

„Između naših naroda već duže vrijeme postoje dobri odnosi, imamo sreću da i naši najviši državnici imaju vrlo dobre međusobne odnose“, rekla je Novakova i podsjetila da je 2019 premijer Mađarske Viktor Orban se dogovorio sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da će dvije zemlje sarađivati i o pitanju demografije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare