Siniša Kovačević poklonio kopiju filma „Sinovci“

0

Siniša Kovačević, jedan od najpoznatijih savremenih srpskih dramskih pisaca poklonio je Kinoteci Republike Srpske kopiju svog filma „Sinovci“, kao znak podrške dugogodišnjim naporima ove ustanove da trajno sačuva filmski fond od značaja za Srpsku.

Osnovna poruka filma, koji je nagrađen „zlatnim vitezom“ na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2007. godine, sadržana je u premisi: „Ima li šta ljepše nego da se gine za otadžbinu? Ima striko, da se za nju živi.“

Kovačević, koji je i reditelj „Sinovaca“, rekao je da je film „čeprkanje“ po srpskoj nutrini, da u njemu nema krivice u drugim imenima i narodima, te da je to prosto geneza „jednovjekovnog tragizma“, ali unutar samih Srba.

„Kad pogledate spisak naših mrtvih srpskih rođaka, onda je on daleko brojniji od spiska živih, naročito kada tome dodate i činjenicu da nestankom jednog mladog čovjeka, s njim umire i Bog zna koliko nerođenih“, istakao je Kovačević.

Objašnjavajući zašto se film arhivira u Kinoteci RS, Kovačević je rekao da je njegov odnos prema prema srpskom kulturnom modelu jednak i u Beogradu, Leskovcu, Vranju ili na Palama.

„Provincija je geografska kategorija, a kulturna provincija stanuje u glavama ljudi. Kultura, po svojoj definiciji, mora biti disperzivna. Ona mora biti policentrična i ne smije se metropolizovati, a onda, ako se tako ponašate, nema razloga da se ne uputite van Beograda, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, svejedno“, naglasio je Kovačević.

Poznata srpska glumica Ljiljana Blagojević, koja je i producent „Sinovaca“, rekla je da joj je zadovoljstvo da kopiju filma pokloni Kinoteci na Palama, jer je za Srpsku vezuju zavičajni razlozi i tematika filma, a takođe smatra da treba pomoći ovoj ustanovi, koja u svojoj arhivi ima dobru zbirku filmova.

„Kada budete vidjeli prve kadrove i vidite da je autor napisao da `posvećuje film svojoj braći`, onda ja mogu da kažem da `svojoj braći poklanjamo film`“, istakla je Blagojević, koja je dobila nagradu za žensku ulogu u filmu na festivalu u Moskvi.

Direktor Kinoteke RS Milovan Pandurević rekao je da je Kovačević čovjek koji uvijek ima u vidu srpski kulturni prostor.

„Film koji je rađen po Kovačevićevoj drami bavi se srpskom istorijom i kulturnom estetikom i Kinoteka je sretna kada se nađe neka kopija, pogotovo kada je to od jednog poznatog dramskog pisca, scenariste, reditelja, producenta“, rekao je Pandurević.

U Kulturnom centru na Palama sinoć su promovisane i Kovačevićeve „Drame“ u izdanju Srpske književne zadruge. U trotomnom izdanju objedinjeno je devet njegovih drama – „Novo doba“, „Đeneral Milan Nedić“, „Srpska drama“, „Hotel Evropa“, „Virus“, „Janez“, „Zečiji nasip“, „Velika drama“ i „Posljednja ruka pred fajront“.

O knjizi su govorili Branko Brđanin, profesor Filozovskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i autor, a citate iz drama govorili su glumci iz Beograda. Prisutni su imali priliku da vide i nagrađeni film „Sinovci“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare