Sindikat nezadovoljan radom menadžmenta

11

U Domu zdravlje Pale u petak 12. januara je održan radni sastanak na kojem je Sindikat izrazio nezadovoljstvo radom menadžmenta. Sastanku su prisustvovali rukovodstvo Doma zdravlja Pale i predsjednik Saveza sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Pale Milojka Obradović rekla je da se rukovodstvo Doma zdravlja ponaša rasipnički i da bespotrebno troši novac.

„Plate su nam smanjene prije pet godina za deset odsto, jedna nam plata kasni i sve to ne bi bilo tako problematično da mi nemamo opšti raspad što se tiče radne discipline, kao i kupovinu kojekakve opreme“, izjavila je Obradovićeva novinarima nakon sastanka.

Ona navodi da ne žele da dođu u situaciju poput domova zdravlja na Sokocu i Vlasenici, te da se ne radi o pretenzijama za mjesto direktora, već da samo žele svoju platu, a ne da im, kako je rekla, lopovi kradu.

Obradovićeva smatra da se plate mogu povećati ako se štedi i smanjuju troškovi.

Prema njenim riječima, ne može se kupiti sanitet i slikati se iz političkih razloga, zatim platiti 85.000 KM i ne konsultovati nikoga.

„Sanitet ima defibrilator koji košta 1.500 KM i nikad ga niko ne smije uključiti, osim jednog doktora u Domu zdravlja. To je bacanje para“, kaže Obradovićeva.

Obradovićeva naglašava da je to sanitetsko vozilo kupljeno pred izbore i rečeno je da će novac donirati opština Pale, a u to vrijeme načelnik opštine bio je Miodrag Kovačević. „Može se vidjeti da smo to vozilo platili mi, a ovi iz PDP-a, direktor, i doktorica Sonja Karadžić Jovičević su se samo slikali, jer su mislili da će pobijediti Kovačević, a ne Boško Jugović“, naglašava ona.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić rekao je da probleme koji su izneseni na ovom sastanku može riješiti samo Upravni odbor i poslodavac u razgovoru sa Sindikatom i lokalnom zajednicom, koja je osnivač.

„Ja se sjećam vremena kad je ovaj dom zdravlja bio uzor na Sarajevsko-romanijskoj regiji i šire. Što se tiča poređenja ima i boljih domova zdravlja, a i lošijih, sve zavisi od rukovođenja ustanovama“, kaže Granulić.

On napominje da tu ni resorno ministarstvo, ni granski sindikat ne mogu ništa učiniti, jer je osnivač opština koja imenuje menadžment Doma zdravlja Pale.

Rukovodilac Službe za radiologiju u Domu zdravlja Pale i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević naglasila je da je današnji sastanak sazvan bez dnevnog reda, te da je predsjednik Granulić pozvan na sastanak, a da nije obaviješten o čemu se radi.

„Gospodin Granulić je došao na sastanak bez dnevnog reda, na sastanak na kojem treba neke stvari da ispravlja, a da nije obaviješten o tome šta se dešava“, rekla je Karadžićeva.

Prema njenim riječima, ranije nije bilo sastanaka i za polovinu iznesenih stvari na današnjem radnom sastanku ne zna se da li su tačne, dok je druga polovina na nivou trača.

„Para nema, tranše su snižene, to je ne nešto što se ne može pripisati samo ovom domu zdravlja“, dodala je ona.

Direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić rekao je da Sindikat u ovoj ustanovi postoji dugo, ali nikada nije dostavio rukovodstvu reprezentativnost sindikata, što bi trebalo u skladu sa zakonom.

„Mi se i dalje ponašamo prema njima kao da su legitiman predstavnik svih zaposlenih radnika u ovoj ustanovi, ali činjenica je da je ovaj sastanak jedan lični sukob i predstavlja lični atak na mene kako direktora. Smatram da je ovo zloupotreba institucije i predsjednika Sindikata jer ne reflektuje situaciju u Domu koja se želi predstaviti kao loša“, naglašava Lučić.

On dodaje da je situacija u Domu zdravlja zadovoljavajuća.

Lučić navodi da Dom zdravlja Pale uredno isplaćuje 12 mjesečnih plata godišnje, a to što je jedna u zaostatku – plata je iz ranijeg perioda. „Od 2013. godine kada sam došao na mjesto direktora uredno se sve uplaćuje, nismo zakasnili ni jedan porez i doprinos. Plate za srednju stručnu spremu su na srednjem nivou koeficijenta, to je 5,5 a za visoku stručnu spremu i specijaliste one su na minimalnom koeficijentu“, pojašnjava on.

On dodaje da su proteklom periodu vratili kredita u iznosu od 750.000 KM u protekle četiri godine, nabavili opreme u vrijednosti većoj od 320.000 KM sa određenim donacijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Није ми намјера да се стављам на било чију страну у овој причи, али дефибрилатор је већ спасио један живот и то на Божић, ако сам ја добро чуо.

E poslije Vašeg komentara ja ću se otvoreno staviti na stranu rukovodstva Doma zdravlja, čekao sam da neko nešto kaže…
MIslim da Dom zdravlja nikada nije imao bolje i sposobnije rukovodstvo, o čemu svakako govore i rezultati. Ne mislim samo na rezultate u materijalnom smislu, nego na sve rezultate, od prijema i ophođenja sa pacijentima pa dalje.
Ovi što povećavaju akcize bi da upravljaju životima ljudi, valjda misle da su životi kao akcize, ali će od akciza vrlo brzo dobiti klempu: Brže nego što su očekivali.

Tačno tako, imamo Dom zdravlja za primjer ostalim opštinama. Kada si najavljen ne čekaš više od deset min., popravili su komunikaciju sa pacijentima a i u hitnoj su me primili bez ikakve ljutnje, iako je bilo tri sata poslije ponoći. Ja sam zdovoljan, sad za sad, vidjećemo za ubuduće. A ako je tačno da doktori nisu u tom sindikatu e to je njihova greška i sramota. Moji doktori, ne dozvolite da vam manje obrazovani kolo vode.

Koje je struke ova g. Obradović pa da ona cijeni koja medicinska i druga oprema treba Domu zdravlja. Iz njene diskusije se može naslutiti da je u pitanju politika…, a tamo gdje zaigra politika, obično dolazi do problema i raspada!!!

Nikoga ne štitim, niti znam, osim mojeg porodičnog ljekara, tako da iznosim moj neutralan utisak.

Nije defibrilator nego doktor Blagojević, golim rukama. Nije bilo struje.

Каква срамота да само један доктор зна да укључи дефибрилатор. То би требало да зна сваки медицински радник од медицинске сетре па до специјалисте јер дефибрилатор спашава животе и у западној европи постоје чак и на болничким паркинзима и свако одељење у болници има бар 1 дефибриллатор. Људи моји ако медицински радник каже да нам не требају дефибрилатори који спасавају животе онда би по некој логици и та иста госпођа која даје овако сумануте изјаве требала да да оставку. Ако нам не треба нешто што поново враћа у живот оне чије је срце престало да ради за коју сврху нам је потребна ова паметница

Kad dodjem u Dom zdravlja. ako i uspijem da se narucim, jer pod temperaturom mi rekose za 3 dana, pa onda saljem SMS doktorici, pa ona kaze dodjite odmah, nije mi bitno rukovodstvo. Bitan mi je odnos prema meni kao pacijentu, medicinsko osoblj je strasno neljubazno, galama, neki pogled sa visine, neljubaznost….. tako da odavno ne idem u DZ… platim lijepo i kao covjek, sta drugo ….

Opa, ima se može se, sigurno si jedan od ovih sa budžeta ili imaš kakve koncesije i tendere sa državom. A šta da radimo mi koji ne možemo plaćati privatnog doktora? Ja sam zadovoljan Domom zdravlja danas, jer se sjećam kada sam pod sličnom tempteraturom morao čekati po dva sata u čekaonici. Izgleda da je kod nas amnezija zarazna.

Neljubazne medicinske sestre, kad dođeš do doktora „na konju si“. Bogami, k’o da si zbog nje došao. Mislim da bi neko trebalo da im objasni da su one tu zbog nas, da primaju platu da nam budu na usluzi, da dolazimo zato što smo bolesni, a ne da nju vidimo. Ja poštujem njihove godine rada, uglavnom su starije žene, ali očekujem i uzvratno minimum pristojnog ponašanja. Neki dan zovem da se naručim, uljudno pozdravim, pitam radi li doktorica i mogu li se naručiti, kaže „ne može“! Nema obrazloženja! Uljudno „dobar dan, izvolite“ ne košta ništa.
I nadam se da direktor čita ovo!

Obradovićeva naglašava da je to sanitetsko vozilo kupljeno pred izbore i rečeno je da će novac donirati opština Pale, a u to vrijeme načelnik opštine bio je Miodrag Kovačević. “Može se vidjeti da smo to vozilo platili mi, a ovi iz PDP-a, direktor, i doktorica Sonja Karadžić Jovičević su se samo slikali, jer su mislili da će pobijediti Kovačević, a ne Boško Jugović”, naglašava ona. :)))))

A ja ću se samo nadovezati da se sjećam kada sam morao pre deset godina voziti očuha u 2 sata ujutru za Kasindol sa teškim infarktom svojim autom jer je vozilo Hitne pomoći bilo u kvaru.Na moje pitanje dežurnoj doktorici „a šta da radim ukoliko se infarkt dogodi ponovo“ dobio sam odgovor da okrenem glavu na drugu stranu.Možda predstavnicima sindikata ne bi smetalo vozilo da je kupljeno za promociju njihove stranke ukoliko su članovi neke!