Simpozijum ljekara iz Srbije i BiH na Jahorini

0

U Republici Srpskoj i Srbiji čak 56 odsto stanovništva umire od kardiovaskularnih bolesti, koje su u svijetu trenutno „ubica broj jedan“, istakao je danas član Akademije nauke i umjetnosti Srbije /SANU/ Vladimir Kanjuh na Simpozijum ljekara iz Srbije i BiH na Jahorini.
On je naveo da je u SAD i zemljama Zapadne Evrope zahvaljujući preventivnim mjerama taj procenat sveden ispod 50 odsto, a prevencija je glavni razlog za blagi pad smrtnosti od infarkta srca i moždane kapi i u regiji.

Eksperti se slažu da je u slučaju kardiovaskularnih oboljenja najdjelotovrniji prinicip „bolje spriječiti nego liječiti“, te ističu da preventivne mjere podrazumjevaju pravilan način života bez pušenja i sa polučasovnim fizičkim vježbama, uravnotežen tjelesni pritisak, kontrolu tjelesne težine i izbjegavanje psihofizičkog stresa.

Član SANU-a Miodrag Ostojić naglasio je da je u proteklih 40 do 50 godina zahvaljući novim medicinskim tehnologijama broj smrti uzrokovanih akutnim srčanim udarom smanjen čak četvorostruko.

Organizatori naučnog skupa bili su Udruženje kardiologa Republike Srpske, Udruženje za aterosklerozu Srbije i Klinički centar Istočno Sarajevo, a govorilo se o savremenom pristupu prevenciji, dijagnostici i tretmanu ateroskleroze.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments