Simpozijum hirurga okupio eminentne stručnjake iz svijeta

0
Simpozijum hirurga okupio eminentne stručnjake iz svijeta

FOČA – Eminentni stručnjaci iz Evrope i svijeta danas su u Foči, na Simpozijumu hirurga Republike Srpske i Srbije sa međunarodnim učešćem, predstavili 11 stručnih radova, a predavanjima je prisustvovalo više od 100 hirurga.

Predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske i direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić rekao je da se predavanja odnose na najčešća oboljenja kojima se bavi hirurgija.

“To su maligna oboljenja i povrede. Teme su vrlo savremene i ukazuju koji su to pravci budućeg razvoja hirurgije, kako tehnološki, tako i u ljudskim resursima”, naveo je Marić.

On je napomenuo da je simpozijum u Foči odavno prevazišao lokalne prostore i da okuplja učesnike i predavače iz zemalja bivše Jugioslavije, EU i šire.

Predsjednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda Nebojša Stanković kaže da je Foča već jedanaestu godinu u junu domaćin stručnjacima iz oblasti hirurgije.

“Interesovanje hirurga za ovaj simpozijum je sve veće, jer su teme vrlo aktuelne. Posle svakog od ovih sastanaka izlazimo bogatiji za nova iskustva koja će nam mnogo koristiti u praksi”, rekao je Stanković.

Po četiri stručna rada predstavili su hirurzi iz Slovenije i Srbije, a po jedan iz Republike Srpske, Meksika i Mađarske.

Goran Stanojoveić iz Kliničkog centra u Nišu održao je predavanje o liječenju karcinoma debelog crijeva.

“Suočavamo se sa porastom ove vrste oboljenja, a zabrinjavajuće je i što se sve više javlja kod mlađih ljudi. Borba protiv karcinoma debelog crijeva je skrining procedura koja se zvanično radi u Srbiji i na osnovu koje utvrđujemo rani stadijum bolesti kod velikog broja pacijenata”, naveo je Stanojević.

Hirurg iz Meksika Serhio Rohas Ortega održao je predavanje o laparoskopskoj hirurgiji.

“U Meksiku oko 15 odsto populacije ima kamenac u žučnim kanalima, a laparoskopska procedura je dosta zastupljena i primjenjujemo je kao redovnu praksu”, rekao je Ortega.

On je napomenuo da mu je veoma drago što ima priliku da razmijeni iskustva sa kolegama u Srpskoj i BiH, a sve zahvaljujući saradnji koju je ranije uspostavio sa Univerzitetskim kliničkim centrom iz Sarajeva.

Odličnu organizaciju simpozijuma pohvalio je i predavač iz LJubljane Aleš Tomažič. “Impresioniran sam trudom koji u Foči ulažu u održavanje fakulteta i bolnice”, rekao je Tomažič.

Trodnevni simpozijum hirurga u Foči počeo je juče, a završava se sutra kada će za učesnike biti organizovan i rafting spust niz rijeku Taru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments