Šibonja najjači megdandžija

0
Arhivska fotografija

VLASENICA – Više od 1.000 Vlaseničana i gostiju iz regije prisustvovalo je današnjoj tradicionalnoj koridi, koja je, uz učešće 40 bikova iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske, održana u Piskavicama kod Vlasenice.
Organizator ovogodišnje manifestacije Grujo Mirović iz Han Pijeska, koji godinama uzgaja bikove za borbu, rekao je Srni da su ovakve manifestacije veome zahtjevne, jer uzgajanje bikova i posebno priprema grla za borbe iziskuje znatna ulaganja.

Kaže da ima četiri bika, sa kojima se takmiči. „Dobar bik košta i do 10.000 evra. Neko voli skupo auto, neko druge stvari, a meni je zadovoljstvo uzgajanje i pripremanje bikova za megdan sa drugim grlima“, rekao je Mirović.

Drago Stanišić iz Han Pijeska Srni je rekao da nema tih para za koje bi prodao Gavrana, iako je bilo primamljivih ponuda.

„Životinja je kao i čovjek, sa njom moraš fino. Bika moraš paziti, dobro hraniti i ako se ti uslovi ispune, biće dobar borac“, rekao je Stanišić.

Manifestacija je okupila najjača grla iz regiona, a iako nije bilo zvanične kladionice „padale“ su opklade i do iznosa od nekoliko hiljada maraka, ko će biti jači, Peran ili Zekonja, Rudonja ili Sedmica…

Takmičenje je organizovano u tri kategorije – lakoj, srednjoj i teškoj, s tim što ove godine nije bilo „razbadanja“ bikova, već su pehare osvojili pobjednici u borbama parova, kojih je bilo ukupno 20.

Borbe su potrajale do kasnih večernjih časova, a u udarnom megdanu snage su odmjerili bik Šibonja, vlasnika braće Mirović iz Han Pijeska i bik Zimonja, braće Tanasković iz Crne Gore, u kojoj je megdandžija iz Han Pijeska slavio pobjedu.

Borbe su trajale punih osam časova, a prethodila su im takmičenja u tradicionalnim seoskim disciplinama, bacanju kamena sa ramena i navlačenju konopca.

Kruna takmičenja bilo je narodno veselje, koje je upriličeno nakon završetka koride.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare