Setovi za voćare iz Foče i Ustikoline

0

FOČA – Voćarima iz Foče i federalne opštine Ustikolina danas je, u okviru projekta „Ruka ruci dva“ koji finansira Ambasada SAD u BiH, podijeljeno 16 setova za preradu voća ukupne vrijednosti oko 17.000 KM.

Mašinske drobilice za voće, mehaničke žećke za cijeđenje soka i mašinice za zatvaranje flaša dobilo je po osam poljoprivrednika iz dvije opštine. Poljoprivrednik Miladin Kostović iz Glavice kod Foče kaže da će mu ova pomoć biti od velike koristi za proizvodnju pekmeza, soka i rakije.“U našem selu niko nema ni drobilicu ni žećku, tako da ćemo je pozajmljivati jedni drugima“, rekao je Kostović.

Setove su podijelili članovi Udruženja za pomoć i razvoj „Hajde“ iz Sarajeva. Rukovodilac službe za poljoprivredu u opštini Foča Milenko Vladičić istakao je da je ovo prva isporuka sredstava za preradu voća, te da je za poljoprivrednike u Foči ovim projektom predviđeno još sedam donacija nešto manje vrijednosti.Koordinator projekta Senija Ibišević kaže da je ukupna vrijednost projekta „Ruka ruci dva“ 27.600 dolara, a u tom ukupnom iznosu je i učešće dvije opštine sa po 2.000 KM.

Ibiševićeva je navela da su ranije organizovana predavanja za voćare iz dvije susjedne opštine o primjeni agrotehničkih mjera, od sadnje, uzgoja, zaštite i mehanizacije u voćnjaku.U projektu je učestvovalo ukupno 30 poljoprivrednika, po 15 iz Foče i Ustikoline, a korisnici pomoći izabrani su prema preporukama opštinskih uprava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments