Šest kuća za povratnike i raseljene

0

FOČA – Predstavnici austrijske nevladine organizacije „Hilfsverk“ i opštine Foča uručili su danas ključeve novoizgrađenih kuća za šest povratničkih i raseljenih porodica, koje su sa 235.000 KM finansirali EU i UNHCR.
Ključeve nove kuće u fočanskom naselju Šukovac dobila je Safeta Turudić /72/.

„Čekala sam 20 godina ovaj dan. U međuvremenu sam živjela u Sarajevu i ovo mi znači više od života, prezadovoljna sam kako je izgrađeno i kako izgleda“, rekla je Turudićeva.

Kuće su izgrađene u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za sprovođenje aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Direktor austrijske organizacije „Hilfsverk“ za BiH Suzana Jašarević pojasnila je da je njegova ukupna vrijednost 8,1 milion evra.

Projekat finansira EU, a sufinansira i realizuje UNHCR u saradnji sa partnerima u 10 opština i gradova u BiH.

„Danas smo predali šest kuća od ukupno 22 objekta koliko je izgrađeno u Foči u protekle tri godine. Osim stambenih jedinica, obezbijeđeni su i grantovi u oblasti poljoprivrede čija je vrijednost 60.000 KM, za 15 porodica koje su radno sposobne, a nisu bili korisnici drugih donacija“, rekla je Jašarevićeva.

Putem ovog projekta, ali i programa resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, za povratnike i raseljene u ovoj godini na području Foče ukupno je izgrađeno 50 kuća.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da se nastavljaju ove aktivnosti, s tim što će u narednoj godini uloga resornih ministarstava Federacije BiH i Republike Srpske biti mnogo značajnija.

„Već smo dogovorili da u narednoj godini izgradimo dvije stambene zgrade. Jedna je namijenjena za smještaj lica koja se nalaze u alternativnom smještaju u Miljevini, a druga će biti za socijalne kategorije, što je novina u našoj praksi. Osim toga dogovorili smo i da dogodine izgradimo još 20 kuća za raseljene i povratnike“, rekao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare