Šešlija: U 2022. godini najveći broj hospitalizovanih pacijenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu u protekloj godini hospitalizovana su 12.872 pacijenta, što je za 16 odsto više nego u 2021. godini, a najviše u proteklih 30 godina što pokazuje da se vraća povjerenje građana u ovu zdravstvenu ustanovu, rekao je Srni direktor Nebojša Šešlija.

Šešlija je istakao da su u 2022. godini obavili 58.709 ambulantnih pregleda, što je za 13 odsto više nego prethodne godine, a imali su i 4.000 operativnih zahvata što je uvećanje za 22 odsto.

Sumirajući rezultate za 2022. godinu, Šešlija je naveo da se može reći da se povećao broj pacijenata i da je rezultat toga i novi objekat koji je napravljen zahvaljujući Vladi Republike Srpske, koji je useljen u martu 2019. godine i koji je urađen po svim evropskim standardima.

Šešlija je podsjetio da je nova bolnica opremljena savremenom opremom, a doktori su dobili mogućnost boljeg rada i adekvatnog korištenja svih tih aparata neophodnih za kvalitetno zbrinjavanje svih pacijenata.

„Najvažnije je da su pacijenti Sarajevsko-romanijske regije napokon dobili objekat dostojan za njihovo liječenje i zbrinjavanje“, istakao je Šešlija.

On je naglasio da je tokom kovid pandemije opremljenost objekta doprinijela da se što lakše i bezbolnije suoče sa problemima nastalim pojavom virusa korona, ta da su mogli adekvatno da zbrinu i liječe sve pacijente.

Prema njegovim riječima, u 2022. godini su imali najveći broj zbrinutih i liječenih pacijenata u proteklih 30 godina, od kada ova zdravstvena ustanova postoji kao opšta bolnica.

„Menadžment bolnice aktivno radi na edukaciji kadrova i uvođenju savremenih procedura koje se primjenjuju u svim evropskim centrima u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srpske“, istakao je Šešlija i dodao da sve to utiče na povratak povjerenja pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu.

Šešlija je naglasio da prave značajne iskorake u vaskularnoj hirurgiji i sada mogu kvalitetno zbrinuti sve pacijente koji ne moraju da idu u druge ustanove.

On je rekao da su napravili značajne iskorake i u oftamologiji gdje bilježe značajna povećanja u broju operacija koje vrši njihov doktor u saradnji sa konsultantom iz Srbije, a postali su prepoznatljivi i u torokalnoj hirurgiji i otorini gdje im dolaze pacijenti od Trebinja do Bijeljine.

Šešlija je dodao da im je značajna i nedavna donacija aparata za razbijanje kamena u bubregu i da sada njihovi urolozi jedini, pored Kliničkog centra u Banjaluci, pružaju ovu vrstu usluge.

„Već imamo značajan broj pacijenata gdje ljudi zbog dužih listi čekanja na Kliničkom centru pokušavaju ostvariti brži tretman u našoj ustanovi“, napomenuo je on.

Šešlija je rekao da je veliki napredak postignut i u opštoj hirurgiji, uvođenjem lapraskopskih procedura u većini operativnih zahvata, što je postala prepoznatljivo za ovu ustanovu i već imaju liste čekanja i zakazane operacije, što nije bio slučaj u proteklim godinama.

„To su sve realni efekti i pokazatelji kvalitetnog rada naše ustanove“, naveo je on i dodao da kontinuirano rade na edukaciji svog kadra i trenutno imaju 40 doktora na specijalizacijama, kao i na subspecijalizacijama.

On je naglasio da se uskoro vraća i doktor sa specijalizacije ortopedije i da će, uz angažmane gostujućih profesora, po prvi put moći i kvalitetno odgovoriti iz domena ortopedije na području ove regije.

Šešlija je rekao da, uz angažman poznatih profesora doktora iz drugih ustanova, imaju pomoć u vaskularnoj hirurgiji, torokalnoj hirurgiji, oftamologiji, a očekuje saradnju i na području urologije, gastroenterologije i reumatologije i na taj način smanje liste čekanja i pruže nove vrste usluga stanovništvu.

On je podsjetio da odnedavno imaju i hiperbaričnu komoru i aparat za mjerenje gustine kostiju, što sve zajedno doprinosi povećanju broja pacijenata.

Šešlija je rekao da sve što postižu ne bi mogli bez adekvatne pomoći Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

On istakao da na području Sarajevsko-romanijske regije problem predstavlja zbrinjavanje srčanih bolesnika kojima je neophodna koronografija i da nedostaje angio-sala gdje bi mogli pružiti najbžu i najkvalitetniju uslugu.

„Zbog toga smo primorani da pacijente šaljemo u u Banjaluku što značajno utiče i na habanje sanitetskih vozila, jer se dešava da po dva tri pacijenta dnevno šaljemo za Banjaluku“, rekao je Šešlija.

On je dodao da postoji i dobra saradnja sa Heliokopterskim servisom Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare