Šešlija: Najuspješniji kvartal u istoriji

0

ISTOČNO SARAJEVO – Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu u posljednjem kvartalu 2019. godine zabilježila je najbolje rezultate /po broju pacijenata/ od 2011, od kada se rezultati rada mjere po austrijskom „DRG“ metodu.

Vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija navodi za Srnu da je 2019. godina istorijska za Bolnicu „Srbija“ jer je useljeno u novu zgradu od 15.000 metara kvadratnih koja je opremljena najsavremenijim uređajima svjetskih proizvođača, čime je vraćeno povjerenje pacijenata.

On napominje da su i u poliklinici osposobljene sve specijalističke i supspecijalističke ambulante, a liste čekanja smanjene su sa nekoliko mjeseci na nekoliko sedmica.

Šešlija ističe da je u 2019. godini rođeno 507 beba, što je za 60 više nego u 2018. – to je najveći broj novorođenih od 2011. Obavljeno je 1.720 operacija, što je za 200 više nego u prethodnoj godini, a broj pacijenata koji su hospitalizovani povećan je za 400 u odnosu na isti period 2018. godine.

Ova bolnica ima dugogodišnju tradiciju i 2021. će napuniti 100 godina od osnivanja. Više puta je mijenjala namjenu i usluge koje je pružala stanovnicima.

Šešlija naglašava da su u Bolnici unaprijedili sve usluge i odlučili da rješavaju goruće probleme kako pacijenti ne bi morali da idu u druge zdravstvene ustanove.

U ovoj godini pacijenti će moći da koriste i hiperbaričnu komoru koju je donirala Nevenka Hadžibašioglu, udata u Turskoj, a koja je željela da ostavi nešto stanovnicima ove regije, gdje je i rođena.

„Bolnica će prvi put pružati te usluge, što će mnogo značiti oboljelim od dijabetesa, ali i ostalim pacijentima“, dodaje Šešlija.

Specijalizacijama dva mlada doktora riješiće se gorući problem, a to je rad ortopeda, jer trenutno imaju jednog, koji ne može zadovoljiti sve potrebe pacijenata, kojih je na ovom području znatno više zbog konfiguracije terena i blizine planina i skijališta.

U protekloj godini primljeno je deset mladih doktora koji su sada u sistemu rada i pomažu starijim kolegama. Trenutno imaju i četiri doktora na specijalizaciji, a dva na supspecijalizaciji, što je najveći broj u proteklih šest godina.

Šešlija kaže da u ovoj godini planiraju da pošalju devet doktora na specijalizacije i jednog na supspecijalizaciju zbog čega im je potrebna pomoć i lokalnih zajednica ove regije.

On napominje da je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović odobrio sredstva za dva doktora sa područja ove opštine koji su otišli na specijalizaciju, dok je grad Istočno Sarajevo uplatio školarine za supspecijalizacije doktora Mira Stojanovića i Ivane Vukobrat Bjelogrlić.

U pregovorima sa ostalim načelnicima ove regije, Šešlija je dobio obećanje da će u ovogodišnjim budžetima biti planirana sredstva za ovu namjenu.

„Izgradnjom nove bolnice i svim uslovima koje smo u njoj dobili, kroz angažman naših i doktora sa strane, povećan je broj pacijenata“, naveo je on i dodao da su već angažovali doktore iz velikih kliničkih centara.

Prvo je uspostavljena saradnja sa dječijim ortopedom doktorom Igorom Šešlijom, koji, osim redovnih pregleda, obavlja i složene operacije, što je privuklo veliki broj pacijenata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, svakih šest mjeseci dolazi dječiji endokrinolog Gordana Bukara, a, osim četiri ginekologa, riješeno je i pitanje najsloženijih ginekoloških operacija angažovanjem doktora Nenada Lučića iz Banjaluke.

„Pojačali smo i rad urologije, i, osim dva doktora, angažovana je Snježana Miličević jer smo imali informaciju da veliki broj pacijenata odlazi u Banjaluku da bi ih ona pregledala“, pojašnjava Šešlija.

Prvi put od kada ova zdravstvena ustanova postoji rade se i operacije iz vaskularne hirurgije koje obavlja doktor Milanko Maksić iz Kliničkog centra Banjaluka, dok je doktor Miro Stojanović dobio supspecijalizaciju iz te hirurške grane.

Šešlija kaže da je doktor Nenad Ždrale na specijalizaciji iz torakalne hirurgije, a sa Vojnomedicinske akademije dolazi doktor Vlado Cvijanović, koji obavlja operacije iz te oblasti, čime je Bolnica „Srbija“ jedna od rijetkih u Srpskoj koja pruža ove zdravstvene usluge.

„Velikim zalaganjem Odjeljenja otorinolaringologije odlučili smo da u ovoj godini nabavimo aparat `fes`, sa kojim ćemo biti jedina bolnica u Republici Srpskoj, pored Kliničkog centra, koja pruža usluge iz te oblasti“, navodi on.

Prema njegovim riječima, angažovanjem doktora sa Vojnomedicinske akademije Bojana Kovača riješili su i pitanje najsloženijih operacija katarakte.

Šešlija kaže da je u Bolnicu „Srbija“ došao u periodu štrajka, kada je bivše rukovodstvo podnijelo ostavku, ali je uspio u prošloj godini izmiriti sve obaveze kada je riječ o platama, prevozu, toplom obroku, jubilarnim nagradama, specijalizacijama i supspecijalizacijama, te usavršavanju doktora.

On je zahvalio resornom ministru Alenu Šeraniću i Vladi Republike Srpske, koji su im pomogli da izmire i dio starih dugovanja prema radnicima od 300.000 KM.

„Što se tiče uplate doprinosa, to je ostao gorući problem i očekujem da ćemo i to rješiti u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske u narednom periodu“, ukazuje Šešlija.

Bolnica „Srbija“ je jedina u Republici Srpskoj, osim Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, koja 24 časa ima pet dežurnih doktora iz svih oblasti – interne medicine, ginekologije, pedijatrije, hirurgije, kao i mlađeg dežurnog doktora, a sve ostale službe organizovane su po principu pripravnosti.

Kada je riječ o odlasku doktora, Šešlija kaže da je Bolnica „Srbija“ na najvećem udaru jer se nalazi u blizini Sarajeva, gdje se otvara veliki broj privatnih klinika.

(www.palelive.com/Srna)