Šeranić: Uskoro vakcinacija HPV vakcinom

0

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da u toku sljedeće sedmice počne vakcinacija HPV vakcinom koja je namijenjena za prevenciju raka grlića materice.

„Vakcina je namijenjena i za prevenciju ostalih karcinoma koji su izazvani humanim papiloma virusom kao što je karcinom anusa, ždrijela, penisa, tako da ona ima multifunkcionalnu upotrebu i daje se i dječacima i djevojčicama jer su i dječaci prenosioci ovog virusa i značajno je da budu vankcinisani“, rekao je Šeranić Srni.

On je dodao da je uz vakcinu potrebno da se pripremi i skrining karcinoma grlića materice čime će biti upotpunjen segment prevencije.

„Vakcina se prije svega daje djeci uzrasta od 11 do 14 godina i ta kategorija će imati mogućnost besplatne vakcinacije. NJihova vakcinacija će biti organizovana kroz domove zdravlja. Sredstva za ovu vakcinu obezbijedila je Vlada Srpske“, naveo je Šeranić.

On je dodao da i svi ostali koji žele mogu se vakcinisati, ali će plaćati vakcinu i moći će da se vakcinišu u okviru Instituta za javno zdravstvo Srpske, odnosno njihovih regionalnih centara.

„Jedna smo od 100 zemalja koja koristi ovu vakcinu, riječ je o devetovalentnoj vakcini koja je savremena i ima devet komponenti virusa od kojih štiti“, istakao je Šeranić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare