Senegalci zainteresovani za montažne kuće

0

MILIĆI – Privreda opštine Milići ima potencijala i mogućnosti za nastup na tržištu zapadne Afrike, prvenstveno sa proizvodima iz drvoprerađivačkog sektora i građevinarstva, istaknuto je na sastanku rukovodstva ove opštine i privredne delegacije Senegala na čelu sa Pap Tureom, vlasnikom i predsjednikom senegalske Kooperacije „Konsultant“, koja povezuje 300.000 članova u 14 zapadno-afričkih država.
Senegalski privrednik rekao je novinarima da boravi u Milićima da bi se uvjerio u mogućnosti kojima raspolaže opština Milići, zajedno sa kompletnom Republikom Srpskom, a što može da bude zanimljivo afričkom kupcu.

„S tim ciljem ovdje smo obišli nekoliko privatnih drvoprerađivača i preduzeća. Zainteresovani smo da sa ovdašnjim partnerima ostvarimo dugoročnu saradnju, a posebno smo zainteresovani za proizvodnju i plasman montažnih kuća. Naravno, nijedan partnerski projekat nije lak, ali tu smo da bi krenuli korak po korak“, rekao je Ture.

Senegalski privrednici borave u Srpskoj posredstvom italijanske firme „Goma-eksport“ i milićkog preduzeća „Savoks“, koje je već ostvarilo poslovne kontakte sa partnerima u toj afričkoj zemlji.

Vlasnik „Goma-eksporta“ Milan Panić napomenuo je da ta firma sarađuje sa velikim brojem partnera u afričkim državama, između ostalog i sa senegalskom Vladom. „Riječ je o kapitalnim investicijama državnog značaja u 14 afričkih zemalja. Ovdje smo da vidimo šta Milići mogu da ponude u tom smislu i eventualno počnemo pregovore o saradnji“, naveo je Panić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković rekao je da će Srpska podržati i pomoći svim vidovima saradnje domaćih i afričkih privrednika, dok je načelnik opštine Milići Živojin Jurošević naveo da u oblasti drvoprerade postoje najveće mogućnosti za saradnju.

„Moramo biti svjesni činjenice da su oni predstavnici kompanija koje su usko povezane sa državom i da je riječ o krupnim poslovima“, naveo je Jurošević.

Dogovoreno je da već za 15 dana još jedna delegacija iz ove zapadno-afričke zemlje, možda i na ministarskom nivou, posjeti Miliće, kada bi se moglo govoriti i o nekim konkretnijim poslovnim aranžmanima.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare