Seminar o sportskom mačevanju

0
Seminar o sportskom mačevanju

ISTOČNO SARAJEVO – Popularizacija sportskog mačevanja jedan je od ciljeva dvodnevnog seminara o ovom sportu koji se danas i sutra održava u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Mačevalačkog kluba /MK/ „Romanija“.

Predavač na seminaru Veselko Dumitrov iz Novog Sada nada se da će ovaj seminar, koji ima i praktični dio, doprinijeti zaživljavanju mačevanja na prostorima Republike Srpske, ali i cijele BiH.

Navodeći da je mačevanje olimpijska disciplina od prvih modernih olimpijskih igara 1896. godine, Dumitrov je u izjavi medijima izrazio uvjerenje da će i BiH jednog dana imati svoje mačevaoce na olimpijadi.

„Radi se o popularnom sportu, koj doživljava pravi bum u SAD“, dodao je Dumitrov, koji je predsjednik i trener MK „Vojvodina“, jedan od rukovodilaca u Mačevalačkom savezu Srbije i Evropske mačevalačke konferederacije, te sertifikovani trener Svjetske mačevalačke federacije.

U praktičnom dijelu seminara Dumitrovu je asistirala Ana Sel, prvak Srbije 11 puta u disciplinama mač i floret.

Selova je mačevanjem, za koji kaže da je neobičan sport i da ju je to privuklo njemu, počela da se bavi sa 10 godina.

„Ovo je lijep sport i treba ga više popularizovati“, dodala je Selova.

Na dvodnevnom seminaru, čiji je organizator MK „Romanija“, učestvuju predstavnici svih klubova sa prostora BiH.

„Ovo je naše drugo veliko okupljanje“, rekla je Marijana Petronić, trener u MK „Romanija“, ističući da se radi o uspjehu s obzirom da ovaj klub, koji je pokrenula grupa entuzijasta, radi nešto duže od godinu dana.

Prema njenim riječima, seminar je jako dragocjen jer su predavači izuzetno kvalitetni.

„Očekujemo da će ovaj događaj pomoći da naš sport zaživi, što je do sada bilo samo sporadično“, istakla je Petronićeva, koja je i predsjednik MK „Romanija“.

Ona je dodala da je cijena opreme za mačevanje znatno jeftinija od cijene skijaške opreme.

Petronićeva je navela da u Sarajevu deset godina djeluje MK „Valter“, te da mačevalački klub djeluje i u Banjaluci.

„U Srbiji radi 25 klubova, u Hrvatskoj 20, a njihovi članovi takmiče se na kupovima, evropskim i svjetskim takmičenjima“, dodala je Petronićeva.

Navodeći da je upis u MK „Romanija“ u Istočnom Sarajevu moguć tokom cijele godine, ona je najavila da bi iduće godine mačevalačka sekcija trebalo da počne sa radom i na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments