Seminar o rodnim predrasudama u primjeni prava

0

Zakoni u BiH sadrže dobra rješenja koja se tiču rodne ravnopravnosti, ali mnoga od njih imaju programski karakter, zbog čega je potrebna njihova konkretizacija da bi bila primjenjiva u praksi, rekao je danas na Palama prodekan za naučnoistraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.

Marković je rekao novinarima da se zbog programskog karaktera normi o rodnoj ravnopravnosti, koje su uglavnom preuzete iz evropskog zakonodavstva i međunarodnih konvencija, žrtve diskriminacije suočavaju sa problemima prilikom zaštite svog prava na ravnopravnost.

„Čini se da je zakonodavac ponekad prosto prepisivao strane norme i da se nije dovoljno potrudio da ih prilagodi našoj stvarnosti, niti da ih u dovoljnoj mjeri razradi“, ocijenio je Marković i dodao da s druge strane postoje brojni stereotipi što dovodi do problema primjene i normi koje su dobre.

Marković je danas na Palama otvorio seminar o rodnoj ravnopravnosti, u okviru kojeg je promovisan zbornik radova „Rodne predrasude u primjeni prava“.

Govoreći o seminaru i promociji zbornika radova Marković je naveo da je riječ o projektu nevladine organizacije Atlantska inicijativa iz Sarajeva i Pravnog fakulteta na Palama.

„Zbornik je rezultat projekta u kojem je, osim Atlantske inicijative i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvovalo još pet državnih pravnih fakulteta iz BiH“, precizirao je Marković.

On je dodao da se u okviru projekta pokušalo sagledati koja su to slaba rješenja u zakonodavstvu kada je riječ o ostvarivanju rodne ravnopravnosti i kakva je praksa sudova i tužilaštava i drugih organa vlasti koji se u praksi suočavaju sa problemom rodne neravnopravnosti, odnosno diskriminacije po osnovu pola.

Na seminaru su održana dva predavanja o problemima rodnih predrasuda u primjeni prava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare