Seminar o programu zbrinjavanja boračkih kategorija

0
Seminar o programu zbrinjavanja boračkih kategorija

PALE – Prema programu potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih invalida od prve do četvrte kategorije u Republici Srpskoj, u ovoj godini je ugovorena izgradnja 810 stanova, ukupne vrijednosti 29 miliona maraka, dok će do kraja godine 680 ljudi dobiti bespovratna novčana sredstva u ukupnom iznosu od sedam miliona maraka.

Ovo je u petak na Jahorini izjavio republički ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić, ocijenivši da je ove godine urađen značajan posao, posebno ako se ima na umu i činjenica da je trebalo uložiti dosta htijenja i napora da se pravovremeno sprovedu sve potrebne zakonske procedure.

On je istakao da su u većini opština RS izvođači radova već uvedeni u posao, te da je u četiri opštine u toku tenderska procedura.

– Na početku iduće godine raspisaćemo tendere za izgradnju još najmanje 800 stanova – poručio je Tomić, rekavši da to, praktično, znači da će u prve dvije godine realizacije programa biti započeta izgradnja više od dvije trećine od ukupnog planiranog broja stambenih jedinica.

Ponovio je da je riječ o projektu vrijednom 75 miliona maraka, i ukazao na potrebu bolje saradnje prvostepenih, odnosno opštinskih i drugostepenih komisija.

– Treba nam ozbiljan pristup i svi jednako moramo biti ponosni što rješavamo ključni problem ljudima koji su mnogo zadužili Republiku Srpsku – rekao je Tomić i još jednom ukazao na to da je riječ poslu koji u trogodišnjem periodu predviđa izgradnju 2.000 stanova i dodjelu bespovratnih novčanih sredstava u 3.600 pojedinačnih slučajeva.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Mihajlo Parađina istakao je da je program potpunog stambenog zbrinjavanja prioritetnih grupa „kapitalan projekat za ovu organizaciju“.

Opštine

Svi uslovi za izgradnju već su ispunjeni u 40 opština Srpske, u kojima će biti izgrađena 702 stana, dok će u ovoj godini, po završetku tenderskih procedura koje su u toku, početi i izgradnja 50 stanova u Banjoj Luci, 22 u Zvorniku, 27 u Derventi i devet u Šipovu. Na seminaru je rečeno da je u toku procedura javnih nabavki za izgradnju pet kuća za „Srbe zeničke regije“, koje će biti izgrađene u Bijeljini, Bratuncu i Zvorniku.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare