Šehovac: Registrovana 33 krivična djela nasilja u porodici

0

Na području grada Istočno Sarajevo u proteklom periodu registrovana su 33 krivična djela i 19 prekršaja iz oblasti Zakona o zaštiti nasilja u porodici, izjavio je danas načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

Nakon održanog drugog sastanka Foruma za bezbjednost Istočno Sarajevo, Šehovac je rekao novinarima da su njegovi učesnici po ovom pitanju usvojili zaključke u skladu sa Zakonom o zaštiti nasilja u porodici, od kojih očekuju konkretne rezultate.

„Danas smo konstatovali da određene lokalne zajednice još nisu formirale koordinaciono tijelo u kojem bi više uključenih institucija u okviru svojih nadležnosti djelovalo na sprečavanju i pružanju adekvatne pomoći žrtvi nasilja u porodici. Kada se taj dio realizuje, očekujemo povoljne rezultate“, izjavio je Šahovac.

Šehovac je pozvao sve žrtve nasilja da to prijave policiji, koja će sa nadležnim institucijama, u skladu sa zakonom, odmah preduzeti sve neophodne mjere na njihovoj zaštiti.

„Sve žrtve želim da ohrabrim da dođu, jer smo zaista spremni da odmah reagujemo i pružimo svaku vrstu pomoći“, istakao je Šehovac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pozvao je medije da na transparentan način sa kompetentnim ličnostima više govore o nasilju u porodici, kako bi ohrabrili žrtve da prijave takve slučajeve, objasnili im da su nadležne institucije spremne da im pomognu, te da će njihov identitet biti zaštićen.

Vuković je rekao da su učesnici Foruma danas ocijenili da je bezbjednosna situacija na području grada zadovoljavajuća, čemu je doprinijela i realizacija projekta ugradnje video-sistema na gradskim ulicama.

„Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine bili u prilici da dodatno finansiramo razvoj tog sistema za nabavku fleš lampi koje policiji tokom noći omogućavaju bolji uvid na terenu. Grad je u ovaj projekat uložio gotovo 430.000 KM, dok su opštine učestvovale sa nešto manje sredstava“, naveo je Vuković.

On je rekao da je Forum zaključio da se realizacija ovog projekta pokazala potpuno opravdanom jer je njegovo instalisanje omogućilo brzo i efikasno otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, te da ima i preventivno dejstvo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare