Sedmi simpozijum hirurga Srbije i Srpske

0

FOČA – Sedmi simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske, sa međunarodnim učešćem, okupio je danas na Medicinskom fakultetu u Foči oko 150 ljekara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Teme simpozijuma su transplantaciona i ambulantna hirurgija, prevencija moždanog udara i operacije na trbušnoj aorti.

Načelnik Hirurškog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči Radmil Marić kaže da će hirurzi iz tridesetak bolnica iz regiona razmijeniti korisna iskustva, a stručno predavanje održaće i predsjednik Mađarske asocijacije za ambulantnu hirurgiju DŽamal Eldin Muhamed koji će od iduće godine obavljati i dužnost predsjednika Svjetske asocijacije za ambulantnu hirurgiju.

„Veoma nam je drago što je među nama jedan od vodećih svjetskih eksperata za oblast ambulantne hirurgije koja je danas u trendu, tako da naši hirurzi, posebno mlađi, mogu mnogo da nauče o ovoj oblasti medicine“, istakao je Marić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Duško Panzalović kaže da je razvijenost hirurgije, kao bazične grane medicine, mjerilo svake ustanove, te da ovakvi skupovi doprinose njenom unapređenju.

„Teme su vrlo atraktivne, koje će nam poslužiti da se dodatno edukujemo i da saznamo šta je to novo u naprednoj Evropi, što ćemo, nadamo se, moći da prenesemo i u naše ustanove“, rekao je Panzalović.

Nakon stručnog programa, hirurzi će druženje nastaviti u Rafting centru Bastasi kod Foče, a za sutra je planiran spust rijekom Tarom.

Organizatori Sedmog simpozijuma hirurga su Hirurška sekcija Srpskog lekarskog društva iz Srbije, Udruženje hirurga Republike Srpske, Univerzitetska bolnica i Medicinski fakultet u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare