Savjetovanje o „Ideji filozofskog fakulteta i savremenog univerziteta“

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras je održano regionalno savjetovanje filozofskih fakulteta iz Republike Srpske, Crne Gore i BiH o temi „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović rekla je da je ovo pravo vrijeme za pokretanje priče o ulozi filozofskih fakulteta u koncepciji modernog univerziteta, jer se mijenja paradigma obrazovanja i humanističko obrazovanje je pomalo skrajnuto zarad tehničko-tehnoloških nauka.

Ona ističe da sada filozofi pokreću debatu i pravu priču o tome da li je i koliko potrebno humanističko obrazovanje na univerzitetu i da li koncepcija univerziteta može opstati bez humanističkih i društvenih nauka.

Jovanovićeva je upitala šta se danas dogodilo sa modernim univerzitetima koji sve vrijeme insistiraju na pragmatičnom i specijalizovanom znanju, te kakva je sudbina teorijskog i filozofskog znanja.

Ona ističe da su, od samog postanka civilizovanog društva, humanističke i društvene nauke imale svoju ulogu i mjesto.

Jovanovićeva je navela da je današnje savjetovanje prva aktivnost Zajednice filozofskih i filoloških fakulteta jugoistočne Evrope osnovane 9. novembra u Nišu.

Formiranju ove zajednice prisustvovali su dekani filozofskih fakulteta iz Prištine, Niša, Novog Sada, Skoplja, Sofije, Velikog Trnova i Istočnog Sarajeva.

„Naknadno su izrazili zainteresovanost da se uključe u zajednicu dekani filozofskih fakulteta iz Temišvara i Tuzle, a imamo najavu i fakulteta iz Tirane i Skadra. Namjera nam je da se i dalje uključuju fakulteti da bismo zajednički djelovali u organizovanju naučnih skupova i sarađivali na projektima koji su u interesu svih filozofskih fakulteta“, naglašava Jovanovićeva.

Regionalno savjetovanje održano je na inicijativu Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Intencija savjetovanja o temi „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“ je, između ostalog, da se reafirmiše i osvijetli kritički temelj na kojem počiva ideja filozofskog fakulteta u sklopu savremenog bolonjskog univerziteta i neoliberalnog tržišnog koncepta društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments