Savjet učenika SŠC Pale obilježio Međunarodni dan srednjoškolaca

0

Širom svijeta u ponedjeljak 17.11. je obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca, ali, po prvi put, ovaj značajan datum obilježen je u Srednjoškolskom centru Pale. Ovaj datum obilježava se u u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. strijeljani bez suđenja. Ovaj dan je povezan sa Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.

U holu Srednjoškolskog centra Pale izloženi su učenički radovi, predstavljena su postignuća učenika, izloženi su likovni i literarni radovi i predstavljene sve struke koje se obrazuju u ovoj ustanovi. Pored toga, srednjoškolci i svi posjetioci škole mogli su učestvovati u nagradnom kvizu opšte kulture i osvojiti čokoladicu. Cilj kviza jeste provjera znanja učenika, ali i motivacija za učenje i razvijanje kompetencija, vještina i znanja.

Dobrodošlicu svim prisutnim u poželio je Slađan Tomić, jedan od organizatora i potpredsjednik Savjeta učenika ove škole koji je za naš portal istakao: „Ove godine po drugi put obilježavamo Međunarodni dan srednjoškolaca, ali je ovo prvi put da se ovaj značajan datum obilježava u našoj školi, na čemu sam zahvalan svim učenicima, profesorima i zaposlenima u školi, ali posebnu zahvalnost dugujem Dragomiru Jovanoviću, direktoru naše škole, koji nam je pružio bezuslovnu pomoć.“

„Drago mi je da su se srednjoškolci i profesori odazvali ovom skupu. Ideja za obilježavanje 17.11. potekla je od Mreže savjeta učenika Republike Srpske, sa kojima smo ove godine ostvarili najbolju saradnju u proteklih nekoliko godina“, istako je Marko Simović predsjednik Savjeta učenika SŠC Pale. On je, takođe, dodao: „Veliki je broj učesnika kviza koji su pokazali da je njihovo znanje iz opšte kulture na zavidnom nivou i da im, na tome, mogu pozavidjeti učenici srednjih škola iz regije“, dodao je Simović.

Direktor SŠC Pale Dragomir Jovanović je svečano otvarajući ovaj događaj poželio dobrodošlicu gostima i učesnicima: „Izuzetno mi je zadovoljstvo, a vama čast, da ove godine prvi put dajemo značaj 17.11. kao važnom i bitnom datumu, kako za učenike, tako i za nas profesore i zaposlene u školi. Bitno je napomenuti da je sve super organizovano, a vi ste sve ovo sami organizovali uz skromnu materijalnu pomoć škole. Srećan vam dan srednjoškolaca.“

„Podrška škole samo je mali korak ka potpunom ostvarivanju prava srednjoškolaca, koja se često krše. Kada je u pitanju Zakon o srednjoškolskom obrazovanju Republike Srpske najčešće se krši član 9. ovog zakona, koji ističe da svi učenici imaju ista prava i da je svaki vid diskriminacije učenika strogo zabranjen, ali se trudimo da učenike upoznamo sa njihovim pravima i obavezama. Ohrabrujuća je i činjenica da uprava škole podstiče učenika da prijave kršenje ovog člana Zakona. Pored toga nedovoljna je upotreba člana 60. ovoga Zakona koji se odnosi na nezadovoljstvo učenika zaključnom ocjenom na kraju drugog polugodišta, kada  učenik ima pravo na polaganje pred direktorom i komisijom, čiji član ne smije biti profesor čijom ocjenom je učenik nezadovoljan“, zaključio je Slađan Tomić.

(www.palelive.com / S.T.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments