Savčić: Srpska ponovo napadnuta udruženim snagama

0

VIŠEGRAD – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Višegradu da se Dan boraca Republike Srpske i 217 godina od Prvog srpskog ustanka obilježava u teškim uslovima, jer je ponovo Srpska, kao ko zna koliko puta ranije, udruženim snagama međunarodne zajednice napadnuta na mnogim poljima.

„Pokušavaju nešto slično kao u prošlom sistemu kada su nam zabranili i nismo mogli decenijama da spomenemo ni da se sjetimo javno svojih žrtava, mnogih stradalih, od Jasenovca do rijeke Drine, do Broda. Sada nam žele nametnuti zakon kojim bi nam zabranili da govorimo istinu o događajima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je Savčić novinarima poslije pomena i polaganja vijenaca u okviru obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i 217 godina od Prvog srpskog ustanka.

On je naglasio da mnogi žele neke teme da proglase svojevrsnim tabuom, zabranjenom temom o kojoj se ne može i ne smije pričati.

„Rade to zato što ne žele da utvrde istinu, zato što ne žele da putem istine idemo ka putu pomirenja, a sa pomirenjem da obezbijedimo neki normalan život ovdje“, istakao je Savčić.

On je naglasio da je zadatak boraca i svih institucija Republike Srpske da odbrane istinu o našem odbrambeno-otadžbinskom ratu i da ta istina bude dokumentovana, da bude čvrsto zacementirana i da bude svakom našem građaninu dostupna.

„Zalagaću se da se svi budući događaji od republičkog značaja obilježavaju na mnogo sadržajniji način koji će imati za cilj da govorimo o događajima koji su vezani za taj datum. Želimo da iduće godine, ako to bude na ovom mjestu, govorimo o događajima koji su se desili ovdje, pa da nemamo samo jednu istinu koja se forsira iz jednog centra“, naveo je Savčić.

On je istakao da radna grupa formirana od Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstarstva rada i boračko-invalidske zaštite, radi na sveobuhvatnoj analizi stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite.

„Všimo analizu svakog prava iz postojećeg zakona o pravima boraca. Ima ideja da se radi novi zakon i na kraju ćemo da vidimo koje mišljenje će prevladati, ali je želja, težnja i namjera da se položaj boraca poboljša, prije svega nezaposlenih demobilisanih boraca. Mi smo kroz budžet za 2021. godinu obezbijedili sredstva za samozapošljavanje i obezbijedili sredstva za pomoć privredi za vraćanje poreza i doprinosa“, rekao je Savčić.

Na taj način, rekao je on, ako bi iskoristili potpuno oba programa moglo bi se riješiti pitanje više od osam hiljada nezaposlenih demobilisanih boraca.

„Moramo tražiti rješenje i imamo ideje kako da nađemo rješenje za one koji nisu iz bilo kog razloga sposobni da rade i privređuju i da sami obezbijede egzistenciju“, rekao je Savčić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor rekao je da mu je zadovoljstvo što je u ime Vlade Republike Srbije na svečanosti gdje dvije srpske države obilježavaju Sretenje i slave srpske borce.

„Srpske države i Srbi su vrlo često u istoriji bili u prilici da Sretenje koriste kao dan okupljanja, sabiranja ili da krenu u borbu za oslobođenje ili da se bave uređenjem svoje države donošenjem ustava. Sretenje je uvijek u srpskoj istoriji poznat datum i uvijek veliki“, naveo je Kapor.

On je naglasio da današnji datum i mjesto obavezuje da ne zaboravimo ni Sretenje ni te ustanke, ali ni sve ostale borce koji su tokom istorije, pa i ove najnovije naše istorije, ugradili u srpske države ono najveće što su imali, a to su njihovi životi.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ove godine skromnije obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca Vojske Republike Srpske.

„Ovo je dan kada se sjećamo svih koji su stvarali Republiku Srpsku i ne samo Srpsku nego i sve srpske države vijekovima unazad. Na nama je da damo doprinos da se sva ta dešavanja i događaji ne zaborave i da čuvamo našu Republiku Srpsku“, istakao je Đurević.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare