Savčić: Briga o borcima mora biti neprekidna

0

FOČA – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Foči, gdje je održan sastanak boračkih organizacija Stare Hercegovine, da briga o boračkoj populaciji mora biti stalna i neprekidna i da svi trebaju da teže da se iz godine u godinu povećavaju boračka prava.

On je napomenuo da neki ne vide i potcjenjuju činjenicu da već godinama u Republici Srpskoj nema smanjenja boračkih prava, već se ona uvećavaju, mada ne značajno i u potrebnoj mjeri.

„Šta je potrebno? Potrebno je da svaki čovjek, ne samo borac, ima iznos ličnih primanja u vrijednosti potrošačke korpe. Daleko smo od toga, ali mora se shvatiti da to nije samo na Boračkoj organizaciji, borcima, nego na svim institucijama Republike Srpske“, rekao je Savčić.

On je naveo da Boračka organizacija dobro sarađuje sa institucijama Srpske, te da se pod tom saradnjom ne podrazumijeva ništa drugo izuzev traženja rješenja kako da se poboljša položaj boraca.

Predsjednik Boračke organizacije istakao je da je u odnosu na projektovani budžet za ovu godinu došlo do znatnog rasta sredstava namijenjenih boračko-invalidskoj zaštiti.

On je podsjetio da su za komponentu samozapošljavanja prvobitno bila predviđena tri miliona KM za 300 lica, a prijavilo se 1.401 lice, koje će dobiti po 10.000 KM za pokretanje biznisa.

„Pojedinačni iznos prošle godine je bio 5.000, a ove godine je udvostručen i samo po tom osnovu uvećanje sredstava je više od 10 miliona“, naveo je Savčić.

On je ponovio da će dodjela jednokratne novčane pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima koji su u stanju socijalne pomoći, za koju je u toku javni poziv, poslužiti da se utvrdi koliko je boraca u takvom stanju.

„Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, na njegovoj evidenciji je nešto više od 9.000 aktivnih tražilaca posla, a ta cifra ove godine biće znatno smanjena realizacijom programa samozapošljavanja boraca. Takođe, imamo pet miliona KM namijenjenih privredi, odnosno svakom poslodavcu koji zaposli demobilisanog borca i ratnog vojnog invalida država vrši povrat poreza i doprinosa i na taj način pomaže privredi i motiviše poslodavce za zapošljavanje ove kategorije“, rekao je Savčić.

Aleksandar Savić, predsjednik Koordinacionog odbora Boračke organizacije za regiju Stara Hercegovina, koja obuhvata šest opština, ocijenio je da je dodjela jednokratne pomoći odškrinula vrata ovoj organizaciji.

„Nadam se da ćemo svi zajedno imati sluha i da vrata neće biti odškrinuta i da ćemo ih širom otvoriti, da će Boračka organizacija u narednom periodu imati bolji tretman vlasti jer borci su to zaslužili“, rekao je Savić.

Delegacija Koordinacionog odbora Boračke organizacije u Foči razgovarala je i sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem, a posjetila je i centralno spomen-obilježje poginulim borcima, gdje je položila cvijeće i prislužila svijeće.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare