Počelo obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0
Savanović: Najteže bitke vođene na sarajevsko-romanijskom platou

SOKOLAC – Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca na centralni krst na Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu je počelo obilježavanje 23 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, 16. jun se obilježava kao Dan odrane Sarajevsko-romanijske regije, u znak sjećanja na odbijanje jedne od najžešćih neprijateljskih ofanziva na položaje Vojske Republike Srpske kojom je, prema izjavama predstavnika BORS-a, stavljen pečat na stvaranje Republike Srpske.

U toj ofanzivi sredinom juna 1995. godine Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije BiH da presijeku teritoriju Republike Srpske i spoje svoj Prvi i Drugi korpus, čime bi doveli u pitanje sudbinu Republike Srpske.

U odbrani Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu poginulo je 4.000 boraca, oko 10.000 njih je ranjeno iz redova Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je brojao 18.000 do 20.000 srpskih boraca.

Polaganju vijenaca na „Malom Zejtinliku“ prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine poslanici Marko Vidaković, Nedeljko Milaković i Miroslav Brčkalo i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milenko Ristić.

Ovom činu prisustvovali su i predsjednik BORS-a general Milomir Savčić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH,
predstavnici Grada Istočno Sarajevo, načelnici ošština Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Pale, te predstavnici opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Na „Malom Zejtinliku“ sahranjeno je 958 boraca poginulih na ratištima na području opština u okolini Sarajeva koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije nastavlja se služenjem parastosa poginulim borcima u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, na čijim unutrašnjim zivodima su upisana imena 4.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments