Sastanak povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizovaće u utorak, 10. decembra, sastanak predstavnika nadležnih institucija Republike Srpske i BiH sa porodicama žrtava rata sa područja ove regije.

“Procesuiranje ratnih zločina, odnosno problemi koji prate ovaj proces, informacija o podnesenim krivičnim prijavama i opstrukcije i zastoj u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti – biće glavne teme tog sastanka”, naveo je danas Srni predsjednik regionalne koordinacije ove organizacije Mirko Vranić.

Na ovaj sastanak, koji će biti održan u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo s početkom u 11.00 časova, pozvani su predstavnici Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, Crvenog krsta Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske…

Pozivi su upućeni i na adrese Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale /ICMP/, Instituta za nestala lica BiH, kao i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije, ogorčena opstrukcijom traženja nestalih u BiH, najavila je juče da će uputiti zahtjev Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske da proces traženja nestalih bude vraćen na entitetski nivo.

“Pozivamo i međunarodnu komisiju za nestala lica za BiH i Savjet ministara, odnosno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji su suosnivači Instituta za nestala lica BiH, da prihvate činjenicu da je formiranjem Instituta zaustavljen proces traženja nestalih Srba, kao i identifikacija posmrtnih ostataka ekshumiranih tijela”, istakao je Vranić.

On je podvukao da je osnivanje Instituta “propali projekat” i da zbog toga odgovorna lica u ovoj instituciji konačno treba javno da odgovore porodicama nestalih Srba zašto je zaustavljen proces traženja njihovih najmilijih.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments