Sastanak na Jahorini: Čvršća saradnja protiv kriminala

0

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, te predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Јosipović istakli su da je neophodna još čvršća i tješnja saradnja u regionu u istragama ratnih zločina počinjenih na području bivše Јugoslavije.


Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je danas na Jahorini da je drugi neformalni sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića otvorio novu fazu u njihovom zajedničkom radu i saradnji u regionu na ovom nivou.

“Ulazak Hrvatske u BiH donijeće i nove obaveze“, rekao je Radmanović i dodao da očekuje da Hrvatska bude svojevrsni ambasador država iz regiona u EU, što i neće biti baš lako ostvariti.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je u fokusu današnjeg trilateralnog sastanka na Jahorini bila saradnja u oblastima pravosuđa i policije i ocijenio da je region opterećen kriminalnom infrastrukturom koja opasno ugrožava ekonomiju, a može da ugrozi i demokratske procese.

„Upravo zbog toga je potrebno pojačati borbu protiv organizovanog kriminala u regionu“, rekao je Josipović novinarima nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas na Jahorini da za BiH nije prihvatljiva inicijativa hrvatskog predsjednika Iva Josipovića o boljoj regionalnoj saradnji u istragama ratnih zločinima, pri čemu bi bilateralnim sporazumima bila predviđena nadležnost sudova države u kojoj osumnjičeni ima prebivalište.

“BiH se nije priključila bilateralnom sporazumu Srbije i Hrvatske, jer nema jedinstven stav o tom pitanju, odnosno među članovima Predsjedništva ne postoji konsenzus“, rekao je Komšić na konferenciji za novinare.


Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, naglašavajući dobru atmosferu na sastanku, izrazio je nadu da će novi Savjet ministara BiH i nova Vlada Hrvatske efikasnije krenuti u rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, kao što su pitanja granice, vraćanja imovine, iskorištavanja vodnih resursa i drugo.

On je naveo da je tražio razmatranje ideje da se sa dva već odobrena, broj graničnih prelaza sa Hrvatskom poveća na četiri, kako bi bio omogućen nesmetan prelaza roba biljnog i životinjskog porijekla, nakon što Hrvatska uđe u EU.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je spreman da se sastane sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, samo ukoliko bi on bio vodio rješenju problema na KiM. „Takav razgovor ne može da bude iskorisćen za promociju kosovske državnosti. Taj razgovor treba da ima funkciju rešenja problema, a ne da bude simbolički razgovor ili neka vrsta političkog folklora“, rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je istakao da se u regionu svi bore za posao, visok je procenat nezaposlenosti, što prijeti stabilnosti država. „Ako se ne pronađu rješenja i ukoliko EU ne pronađe rješenje, u dogledno vrijeme svi ćemo biti u teškom položaju, zbog čega vlade treba da preduzmu konkretne mjere“, rekao je predsjednik Srbije.

Na novinarsko pitanje da li se izvinio Radmanoviću zbog izjava Čedomira Jovanovića o tome da je RS nastala na genocidu, Tadić je kratko kazao:  „Zašto bih se ja izvinjavao? Nisam ja predsednik Narodne skupštine. Mogu reći da se sa tim tvrdnjama ne slažem, ali bi bilo suludo da se izvinjavam“.

(www.palelive.com / Srna / Predsjedništvo BiH)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments