Sarajevskoj regiji prijeti zemljotres kao u Čileu!?

0

Poslije katastrofalnog zemljotresa u Čileu, mračne prognoze u vezi sa prirodnim nepogodama stigle su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u kojem je procenjeno da bi Sarajevo u narednih 50 do 100 godina pogodi zemljotres intenziteta 7, a lokalitet Treskavice 8 stepeni Merkalijeve skale! Čile je, inače, pogodio razorni zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihtera, a razlika između ove i Merkalijeve skale je što prva mjeri seizmičku energiju nastalu iz potresa, a druga mjeri njegov intenzitet i uticaj na zemljište, samim tim i građevine… „Na teritoriji grada Sarajeva mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do 7 stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života“, prognoza je Centra za seizmologiju u Sarajevu.

Prema mapi Centra, Sarajevo je smješteno u zonu 7, a Treskavica u zonu 8. U zoni u kojoj su mogući zemljotresi od 8 stepeni po Merkaliju su i područja oko Zenice i Mostara… 

Rizik za Pale i Trebević…

BiH se nalazi na rascjepu tektonskih ploča koje idu od Azije i područja Kine, preko sjeverne Indije, Irana, Turske i Grčke, pa do Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim istraživanjima, najtrusnija područja u i oko Sarajeva su Vogošća, Pale, Prača, Trebević i Vučija Luka.

(Vesti online)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare