Sarajevo izabrano među 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova

0

SARAJEVO – Sarajevo će zajedno sa ostalim izabranim gradovima učestvovati u misiji koju finansira EU za kreiranje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Sarajevo je bilo jedan od 377 prijavljenih gradova, od kojih samo 12 nisu u članicama EU.

Misija za gradove okupiće građane, kompanije, investitore i sve nivoe vlasti da zajednički rade na pretvaranju izabranih gradova u klimatski neutralne, pametne i inovativne centre koji bi bili primjer drugim gradovima.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da će izbor Sarajeva za učešće u ovoj misiji, koja će uključivati tehničku i finansijsku podršku tokom 10 godina, omogućiti gradu da se na sveobuhvatan način pozabavi svojim hroničnim problemom zagađenja vazduha, te voditi kreiranju novih radnih mjesta i boljem životnom standardu za građane.

Aplikaciju Sarajeva vodio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, kojem se pridružilo 17 načelnika i gradonačelnika, a ona je uključivala doprinose stručnjaka iz opština Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, federalno Trnovo, Vogošća, te grada Sarajeva, kao i grada Istočnog Sarajeva i opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo.

Aplikaciju su podržali i Delegacija EU u BiH, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Ambasada SAD.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare