Saradnjom sa Plužinama do bolje turističke ponude

0

FOČA – Projekat prekogranične saradnje „Turizam, adrenalin i rafting avantura – TARA“, koji realizuju opština Foča i crnogorska opština Plužine, a čiji je cilj razvoj i promovisanje prekograničnog područja dvije lokalne zajednice kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam, predstavljen je danas u Foči.

Riječ je o drugom zajedničkom projektu Foče i Plužina koji se bazira na raftingu Tarom kao zajedničkom turističkom proizvodu, ali i na razvoju drugih vidova adrenalinskog turizma.

Na prezentaciji je navedeno da se projekat sastoji iz četiri dijela – promocija, bezbjednost, novi turistički proizvodi i laka turistička infrastruktura.

U oblasti promocije planirane su zajedničke posjete sajmovima i izrada reklamnog materijala, uz poseban naglasak na promociju seoskog turizma.

Foča i Plužine zajedno će organizovati i po jedan muzički i sportski događaj, a riječ je o muzičkom koncertu i planinskoj trci.

U oblasti bezbjednosti biće uspostavljena tješnja saradnja spasilačkih službi, nabavljena nova spasilačka oprema, te organizovane četiri spasilačke vježbe.

Lokalne zajednice će kroz ovaj projekat raditi na razvoju novih turističkih proizvoda – kajaka, valorizacije pećina, slobodnog penjanja i posmatranja divljih životinja i ptica, a kada je riječ o lakoj infrastrukturi, biće rađeni prilazi Tari, pristanište za čamce na Pivskom jezeru, vidikovci i putokazi.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je izgradnja puta desnom obalom Tare otvorila mogućnost razgledanja najvećeg kanjona u Evropi, koji je pod zaštitom Uneska, pa će na toj strani biti izgrađeni vidikovci, dok će prilazi rijeci znatno poboljšati bezbjednost korisnika raftinga.

„Na onim mjestima gdje rafteri kažu da je najopasnije, prilazima tim lokacijama obezbijedićemo da to ne bude tako. U slučaju nezgoda, na tim mjestima moći će da se evakuišu svi kojima je pomoć neophodna“, rekao je Mašić.

Direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić rekla je da će već sljedećeg mjeseca imati zajednički nastup na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

„Bitno je brendiranje cjelokupnog područja, koje je prepoznato kao međunarodno atraktivno područje za avanturitički turizam. Bitna nam je i laka turistička infrastruktura koja će sigurno doprinijeti poboljšanju turističke ponude, kao i novi turistički proizvodi“, navela je Đajićeva.

Direktor Parka prirode „Piva“ Slobodan Delić naveo je da je vrijednost projekta pola miliona evra, od čega je zajedničko učečšće opština 100.000 evra, a ostatak sredstva EU.

Delić smatra da će razvoj kajaka kao sporta i turističke ponude, zatim speleologije, slobodnog penjanja, unapređenja seoskih domaćinstava i posmatranja divljih životinja i ptica povećati broj turista.

„Kada razvijemo nove turističke proizvode, upakujemo i prezentujemo siguran sam da ćemo privući ciljne grupe koje će se zadržati“, rekao je Delić.

Realizacija projekta počela je 1. decembra 2019. i trajaće do kraja novembra 2021. godine.

(www.palelive.com/Srna)