Saradnjom protiv krize

0

Politička i ekonomska situacija u BiH je nepovoljna, zbog čega postoji potreba da institucije i političari na svim nivoima više razgovaraju i kreiraju pozitivniju atmosferu. Ovo je juče poslije razgovora sa rukovodstvom Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH na Jahorini rekao predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić. Parlamentarci su pozvali Savjet ministara BiH, vlade RS i FBiH da koordiniraju u mjerama za ublažavanje ekonomske krize, kao i da parlamentima upute razrađene akcione planove evropskih integracija.

– Treba više da utičemo da među građanima u BiH vlada pozitivnija i atmosfera povjerenja u domaće institucije i ono što nam budućnost donosi. Kao parlamentarci, svjesni smo dijela naše odgovornosti i spremni da radimo na rješavanju zajedničkih pitanja – rekao je Radojičić.

On je potvrdio da se razgovaralo i o ustavnim promjenama, te da je pozdravljena rasprava u Parlamentu o amandmanu koji se tiče Brčko distrikta, uz ocjenu da je rasprava u institucijama BiH put za bilo kakve ustavne promjene.

S obzirom na to da u Parlamentu već traju razgovori o korekciji Poslovnika, na jučerašnjem sastanku je predloženo da se u onom dijelu u kojem se budu korigovale procedure za ubrzano donošenje evropskog zakonodavstva u rad uključe i predstavnici entitetskih parlamenata.

Radojičić je najavio da će Kolegijum NSRS uskoro posjetiti Parlament FBiH i razgovarati o harmonizaciji zakonskih rješenja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić istakao je da su učesnici sastanka „svjesni situacije i odgovornosti koje nose“, te da su donesenim zaključcima i inicirali određene aktivnosti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić ocijenio je „da je važno i potrebno da vlasti na tri nivoa pripreme zajednički odgovor na globalnu ekonomsku krizu, koja se već osjeća i u BiH“.

Komunikacija

Predstavnički dom Parlamenta BiH biće uskoro domaćin zajedničkog sastanka predsjednika skupštinskih radnih tijela na sva tri nivoa, kako bi se ostvarila bliža komunikacija o brojnim pitanjima.

– Dogovoreno je i da se inicira formiranje mješovite radne grupe koja bi se bavila zajedničkim aplikacijama prema evropskim fondovima, po projektima koji su od zajedničkog interesa – rekao je Radojičić.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare