Saradnja sa Grčkom u oblasti drvoprerade i proizvodnje hrane

0

MILIĆI – Grupa grčkih preduzetnika i privrednici iz Milića razgovarali su danas o mogućnosti privredne saradnje u oblasti drvoprerade i proizvodnje hrane.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je Srni da privreda ove opštine ima šta da ponudi potencijalnim partnerima u Grčkoj.

On je naveo da su na sastanku, koji je organizovan pod pokroviteljstvom bivšeg grčkog ambasadora u BiH Prokopiusa Manzuranisa, istaknute mogućnosti proizvodnje i prodaje montažnih kuća, za šta u Milićima postoje dobri kapaciteti.

“Istaknute su i mogućnosti proizvodnje kvalitetnih višeslojnih parketa, peleta, elemenata bukove građe, kao i nekih vidova proizvodnje hrane. Vjerujem da ćemo u budućnosti konkretizovati ove ideje”, rekao je Jurošević.

Zoran Kazimirović, vlasnik preduzeća “Vud-impeks”, koje se bavi preradom drveta, ističe da je područje opštine Milići veoma bogato kvalitetnim drvnim sortimentia, dok je ovdašnja bukovina po kvalitetu bez premca u Evropu.

On je dodao da milićki drvoprerađivaći na stranim tržištima nastupaju zajednički, kao snažna grupacija koja raspolaže resursima i proizvodima prihvatljivim inostranom kupcu.

“Shvatili smo da ‘usitnjeni’ ne možemo ništa da uradimo, jer smo zajedno jači, veći i nudimo respektabilne količine proizvoda, što stranci od nas traže i očekuju”, rekao je Kazimirović.

Investitori i preduzetnici iz Grčke Kostas Papas i Sotiris Alepus rekli su Srni da su zadovoljni onim što su vidjeli u Milićima. “Trenutna robna i trgovinska saradnja između naše dvije zemlje je ograničena i tu ima dosta prostora za napredak”, rekao je Papas.

On je istakao da ova posjeta treba da otvori mogućnost snažnije privredne saradnje.

“Mi imamo turizam koji može vama da bude zanimljiv, vi kvalitetne sirovine koje su nama interesantne i eto šanse za međusobnu saradnju”, rekao je Papas.

Današnjem sastanku u opštini Milići prisustvovali su i predstavnici firmi “Savoks”, “Migent”, Šumskog gazdinstva “Birač”, te stečajno rukovodstvo Fabrike montažnih kuća “Intal”.

Osim razgovora sa milićkim drvoprerađivačima, grčki privrednici su posjetili i Kompaniju “Boksit”, gdje su upoznati o programima drvoprerade i proizvodnje hrane.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments