Saradnja mačevalačkih klubova “Cerski junaci” i “Romanija”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Mačevalački klubovi “Romanija” iz Istočnog Sarajeva i “Cerski junaci 1914” iz Šapca u subotu su na Jahorini potpisali memorandum o saradnji, koji podrazumijeva zajednički rad na promociji i razvoju mačevalačkog sporta u Republici Srpskoj i Srbiji.

Memorandum o saradnji, koji su u Hotelu “Termag” potpisali predsjednik “Romanije” Marijana Petronić i generalni sekretar šabačkog kluba Jovan Jezdimirović, podrazumijeva i zajedničko učestvovanje u projektima, organizovanje seminara, te edukaciju i usavršavanje članova dva kluba.

Jezdimirović je istakao da će potpisivanjem memoranduma dosadašnja uspješna saradnja dva kluba biti podignuta na viši nivo, sve s ciljem razvoja i unapređenja mačevalačkog sporta u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Ova dva kluba su mladi klubovi, ali veoma aktivni i uspješni. Mačevalački klub iz Šapca dvostruki je prvak Srbije”, rekao je Jezdimirović.

On je naveo da je ovaj klub u februaru bio organizator Svjetskog kupa za juniore na kojem je učestvovalo 227 takmičara iz 38 zemalja, a da će u maju naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva.

“Mačevanje ima budućnost i u Republici Srpskoj i Srbiji”, naglasio je Jezdimirović i najavio da bi do kraja godine trebalo da bude formiran Mačevalički savez Republike Srpske.

Petronićeva je istakla da je začetnik mačevanja na našim prostorima bio Vasa Pelagić i izrazila zadovoljstvo i ponos što je nakon dugo vremena “prva žena koja je podigla sportsku sablju i djecu uči lijepim manirima i viteškim osobinama”.

Nakon potpisivanja memoranduma održana je i prezentacija u sportskom mačevanju u sve tri discipline – sablja, mač i floret, te takmičenje između dva kluba.

U delegaciji iz Šapca, među osam takmičara bio je i dvostruki prvak Srbije i osvajač nacionalnog kupa Luka Ranković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments