Šarac: Žestoka borba protiv virusa, u toku sanacija objekta

4

U opštini Pale za 10 mjeseci, koliko traje pandemija virusa korona, do danas zaražena su 832 građanina, a oporavilo ih se 795, što znači da je ta ustanova uspjela da pruži odgovor kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, ističe za Srnu direktor Doma zdravlja Pale Ivan Šarac.

On napominje da pandemija traje dugo, da se ne zna kada će stati, te da je u samom početku bila velika nepoznanica i iznenađenje.

„U početku je bilo teško. Za dvadesetak dana našli smo se u nezgodnoj situaciji, bez opreme. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ministru /Alenu/ Šeraniću, Institutu za javno zdravstvo i Fondu, koji su dali sve od sebe – bili smo snabdjeveni“, navodi Šarac i objašnjava da su pomoću donacija nabavili potrebnu opremu.

Prema njegovim riječima, nije bilo lako organizovati redovne aktivnosti i kovid pacijente, s obzirom na to da je poslije nastupila progresija zaraze.

„Imali smo veliki broj oboljelih, nažalost, neki su i umrli. Naši radnici, njih 52, prošli su kroz kovid problem, zaraženost i bolest… Nije bilo dovoljno radnika na poslu, pa je ponekad bilo nemoguće organizovati službe. LJude smo raspoređivali sa jedne na drugu destinaciju“, priča Šarac.

I sekundarni nivo bio je otežan, a bolnice prepune, pa je određene obaveze preuzeo Dom zdravlja Pale omogućivši davanje terapije i formiranje dvije kovid ambulante u objektu.

„To je kao da imate dva nova odvojena tima za kovid pacijente i redovne pacijente kako ne bi došlo do nove kulminacije. Bila je opšta borba, ali smo izdržali. Zaposleni su preopterećeni, a radiološka služba i laboratorija dali su maksimum“, ističe Šarac.

Kada je došao na mjesto direktora Doma zdravlja Pale prije godinu dana, Šarac je zatekao teško stanje i sa aspekta finansija, ali i stanja opreme, kao i unutrašnjosti objekta.

Dug je bio 2.048.000 KM, ali je „eroziran“, pa se išlo „ka pozitivnom pravcu“, a 972.000 KM je samo po osnovu poreza i doprinosa odloženo na stranu, pa će nadležni vidjeti na koji će način to rješavati.

Šarac navodi da nije bilo lako izboriti se sa svim finansijskim problemima, ali su uspjeli da isplate redovne plate, poreze, doprinose, novčane nagrade, dok su smanjili dugove prema javnim preduzećima.

Objekat i sama oprema Doma zdravlja bili su stari, pa je „urađen kompletan moleraj za 2.500 kvadrata, ne narušavajući harmoniju ljekara, sestara i ostalih radnika, jer su prostorije bile higijenski neprimjerene za zdravstveni sektor“.

Radiološka služba dobila je novi rendgen aparat vrijedan 170.000 KM, zahvaljujući predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, premijeru Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, kao i ministru Šeraniću.

„Bio nam je stvarno neophodan – u pitanju je pokretni aparat. Prethodni rendgen je star, još se koristi, ali je pitanje dana kada će stati“, naglašava direktor Doma zdravlja Pale Ivan Šarac.

Prema njegovim riječima, radovi na rekonstrukciji Doma ulaze u finalnu fazu, zbog čega stanovnici Pala uskoro mogu da očekuju kvalitetniju uslugu, a zaposleni bolje uslove za rad.

Šarac je podsjetio da projekat energetske sanacije objekta obuhvata spoljno uređenje Doma zdravlja, za šta je 650.000 KM obezbijeđeno uz pomoć Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i načelnika Pala Boška Jugovića.

On ističe da je sređena i ambulanta u Mokrom, koja obuhvata 2.240 pacijenata.

Šarac napominje da je to urađeno uz pomoć Udruženja Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta, nešto vlastitim sredstvima, dok je, zahvaljujući načelniku Jugoviću, urađen asfalt do ambulante.

Sanirana je i ambulanta u Podgrabu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ooooo, hvala visokim DRŽAVNICIMA na velikoj pomoći! Čak 170 hilj. KM za novi rendgen??? Oni se uvijek pretrgnu i previše iskeširaju za Pale😜. Bude čovjeka baš sramota za toliku žrtvu!

Plus pola miliona energetska efikasnost…
Malo li je…

650.000 KM za spoljno uređenje Doma zdravlja, za šta toliki novac? Ovde ili neko laže cifru da izgleda da se više investira ili se neko opasno ugrađuje u tu cifru. Pa koja je cjena novog objekta vrtića? 900.000 KM I ta je cjena previše, ali to je novi objekat, a gledaj ovde za spoljno uređenje. I sredstva su naša tj. od poreskih obveznika to je zahvaljujući nama, a ne ovim što se slikaju…

,,Prema njegovim riječima, nije bilo lako organizovati redovne aktivnosti“.Naravno da nije lako, dosta vremena se izgubi na dodatnim aktivnostima, kao što su organizacija časova vožnje, odmah u 16,00 časova ili korištenje službenog vozila doma zdravlja u privatne svrhe. Je li vi stvarno mislite da je svaki stanovnik našeg grada neki ,,uhljeb“ bez grama mozga?