Šarac: Od početka aprila 22 požara

0

SOKOLAC – Na području opštine Sokolac od početka aprila ugašena su 22 požara, a za 19 dana marta bilo je 47 požara, rekao je Srni koordinator za stručnu obuku i usavršavanje u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici grada Istočno Sarajevo Nikola Šarac.

Šarac je naglasio da se, i pored apela građanima opštine Sokolac, u prethodnom periodu broj požara nije znatno smanjio, te dodao da je u protekloj sedmici ugašeno 19 požara.

„Ono što je posebno zabrinjavajuće je to što su u najvećem broju bili šumski požari, i to požari visokih šuma, za razliku od onih u martu, kada smo imali uglavnom livadske požare“, naveo je Šarac.

Prema njegovim riječima, osim Ivan polja i Talina, gdje su se požari uz udare jakog vjetra brzo širili i prijetili da izazovu veliku materijalnu štetu i ugroze naseljena mjesta i životnu sredinu, pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac i Šumskog gazdinstva „Romanija“ gasili su šumske požare i na lokalitetima Leava, Babinsko brdo, Novoseoci, Pediše, Barnik i Dikalji/Romanija.

„Brzom reakcijom i dobrom organizacijom Vatrogasnog odjeljenja Sokolac i radnika sokolačkog Šumskog gazdinstva svi požari su ugašeni i nije pričinjena velika materijalna šteta, iako je vatra prijetila da ugrozi i šumu i naseljena mjesta, a samim tim i ljudske živote“, naglasio je Šarac.

On je podsjetio da su juče sokolački vatrogasci ugasili četiri šumska požara, i to na područjima Pediše, Barnik i dvije intervencije u Dikaljima na Romaniji, gdje se juče ugašeni požar sinoć ponovo aktivirao.

Šarac je izrazio zahvalnost pripadnicima Policijske stanice Sokolac, koji pomažu vatrogascima u aktivnostima vezanim za gašenje požara.

On je izrazio nadu da će biti otkriveni počinioci požara na Talinama, Leavi i Ivan polju.

Šarac smatra da se veliki broj požara na Sokocu dešava zbog toga što je područje opštine veliko /689 kilometara kvadratnih/ i što se veliki dio nalazi pod šumama.

Prema njegovim riječima, livadski požari su se brzo širili, pa je bilo slučajeva da je vatra zaprijetila kućama i da su izgorjeli pomoćni objekti u nekoliko slučajeva, i to selu Tonice i u blizini prigradskog naselja Ćilimara.

Šarac je naveo da su požari u proteklih nekoliko dana zaprijetili selima Đedovci, Bjelosavljevići, Novoseoci i Tonice, te da je u tim slučajevima bilo najrizičnije gasiti jer požarna linija bila došla do samih kuća.

On je izrazio zadovoljstvo što u gašenju požara u martu i od početka aprila nije povrijeđen nijedan sokolački vatrogasac niti radnik Šumskog gazdinstva „Romanija“.

Vatrogasno odjeljenje Sokolac ima 15 vatrogasaca i djeluje u okviru Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare