Samotnjak Vito živi sa kozama i sanja kuću na djedovini

0
Samotnjak Vito živi sa kozama i sanja kuću na djedovini

FOČA – Pedesetšestogodišnji Vitomir Škipina, jedini stanovnik sela Kremin, u fočanskoj mjesnoj zajednici Kozja Luka, čekajući donaciju za obnovu spaljene porodične kuće /koja nikako da stigne/ napravio je kolibu u koju se smjestio zajedno sa svojim kozama.

Sobičak od šest kvadrata Vitomiru je spavaća i dnevna soba, kuhinja i kupatilo, a kameni zid dijeli ga od prostorije u kojoj drži trideset koza.

Živi bez struje, pa vatru ne gasi ni ljeti, a sve da bi mogao kuvati hranu.

Uzgaja koze, od kojih pravi ukusan i ljekovit sir, a bavi se i drvodjeljstvom, izrađujući, uglavnom, tronošce.

Vitomir se u ovom selu, na 1.000 metara nadmorske visine, rodio i proveo prvih šest godina života, nakon čega je, sve do kraja posljednjeg rata, živio u Vogošći, kod Sarajeva.

Iz Vogošće je izbjegao u Mokro, kod Pala, da bi prije pet godina i definitivno odlučio da se vrati na djedovinu u Kremin, koji je u ratu potpuno spaljen.

„Danas svako bježi sa sela, a ja sam pomalo i hrabar i lud, pa sam se vratio da obnovim djedovo imanje, što mi je najveća želja. Počeo sam sa kozama. Uslovi su teški – mnogo radim i patim se, ali sam uporan“, priča Vitomir.

Trenutno ima tridesetak koza, zajedno sa jaradima, a cilj mu je da dostigne stado od 100 grla.

„Ja i koze živimo pod istim krovom. Nekada sam se i ja `parfemisao`, živio u gradu, ali sam navikao na miris đubreta. Ima tu i lijepih stvari, životinje su mi sada mnogo bolje od ljudi“, ističe Vitomir.

On objašnjava da nije pobjegao od ljudi, da ponekad „skokne“ do dvadesetak kilometara udaljene Foče, ali da mu prija boravak u samoći i prirodi.

Prve komšije su mu na tri kilometra, ponekad svrate lovci, a posjećuju ga i divlje životinje. Medvjed zna da sebe zasladi njegovim kruškama i jabukama, a najveću štetu mu prave divlje svinje uništavajući krompir.

Navikao je na život bez struje, pa se budi sa izlaskom, a liježe sa zalaskom Sunca.

„Zimi treba malo više svijeća, a imam i fenjer na gas. Ložim vatru, drva imam u izobilju, kuvam hljeb i priremam sam hranu“, kaže fočanski pustinjak.

U više navrata je podnosio zahtjev za obnovu kuće, ali bez uspjeha.

„Prema zakonu na nivou BiH, prednost su imali oni koji su na selu imali prijavljeno stalno mjesto boravka, tako da su me odbijali – tražili su samo razlog.

Od onih kojima su kuće obnovljene – niko se ne vraća, a ja želim da se vratim. Sada sam ponovo sve predao na konkurs pri Ministarstvu Republike Srpske“, priča Vito.

Za njegovu životnu priču, i to od lovaca koji ga obilaze, čuo je Milan Gagović, koji je uvijek spreman da nevoljnicima pritekne u pomoć.

„Vito je skroman čovjek koji traži samo jedno, a to je krov nad glavom, da bi mogao da preživi u ovom surovom kraju. On ne traži ni struju, ni televiziju ni radio-prijemnik, samo krov dan glavom.

Pozvao bih sve dobre ljude da, ako mogu, zajedno pomognemo ovom čovjeku, koji želi da na svojoj djedovini izgradi bar jednu sobu“, kaže Gagović.

Vito napominje da bi sam znao da napravi brvnaru, samo kada bi imao građu.

„Cola daska bi mi bila dovoljna da napravim brvnaru, koja mi je sada najpotrebnija“, navodi Vito i kaže da bi, ako bi napravio novi dom, mogao da planira i ženidbu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments